(Photo by Nicolas TUCAT / AFP)

Et vikingsverd som er vurdert av eksperter til å stamme fra det niende eller tiende århundre er funnet i den gamle byen Patara i Tyrkias sørlige Antalya-provins, skriver den tyrkiske dagsavisen Daily Sabah, en avis som utkommer både på engelsk, tysk, arabisk og russisk og er eid av Turkuvaz Media Group.

Sverdet ble oppdaget under utgravningsarbeider i Patara, som på et tidspunkt var hovedstaden i den gamle Lycia-regionen. Feyzullah Şahin, en arkeologiprofessor ved Akdeniz University, sier til avisen at den nylig oppdagede artefakten definitivt er et vikingsverd.

Şahin sier at sverdet antas å ha tilhørt en soldat som kjempet i maritim krigføring i første halvdel av niende og tiende århundre, og gir et glimt inn i livet til vikingene som tjente som leiesoldater i den bysantinske hæren.

«Inntil i dag har et vikingsverd som ble oppdaget under utgravningsarbeider rundt Yumuktepe (distriktet) i Muğla (provins), vært den eneste dokumentasjonen på eksistensen av vikinger i Anatolia» sier han.

Forskning tyder på at vikinger plasserte sverd i graver som en gave til den avdøde personen, men det er vanskelig å forklare hvordan dette sverdet kom til Patara, skriver Daily Sabaha.

Vikingene tjente som leiesoldater i den bysantinske hæren, fra begynnelsen av det 10. århundre, kanskje før. De kom til å utgjøre Varangian Guard, som tjente som elitelivvakter for bysantinske keisere, skriver den tyrkiske avisen.

Patara var en av Lycias største marine- og handelshavner. Byen ligger ved munningen av Xanthos-elven. Byen overgav seg til Alexander den Store i 333 B.C. Under den hellenistiske perioden ble Lycian Council Building bygget. Den regnes ifølge den tyrkiske avisen som et symbol på demokrati i Lycia. Byen har vært under både romersk, bysantinsk og osmansk kontroll. Den er i dag kjent for sine brede, rolige strender.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.


annonse