(Photo by Nicolas TUCAT / AFP)
annonse
annonse

Et vikingsverd som er vurdert av eksperter til å stamme fra det niende eller tiende århundre er funnet i den gamle byen Patara i Tyrkias sørlige Antalya-provins, skriver den tyrkiske dagsavisen Daily Sabah, en avis som utkommer både på engelsk, tysk, arabisk og russisk og er eid av Turkuvaz Media Group.

Sverdet ble oppdaget under utgravningsarbeider i Patara, som på et tidspunkt var hovedstaden i den gamle Lycia-regionen. Feyzullah Şahin, en arkeologiprofessor ved Akdeniz University, sier til avisen at den nylig oppdagede artefakten definitivt er et vikingsverd.

Şahin sier at sverdet antas å ha tilhørt en soldat som kjempet i maritim krigføring i første halvdel av niende og tiende århundre, og gir et glimt inn i livet til vikingene som tjente som leiesoldater i den bysantinske hæren.

annonse

“Inntil i dag har et vikingsverd som ble oppdaget under utgravningsarbeider rundt Yumuktepe (distriktet) i Muğla (provins), vært den eneste dokumentasjonen på eksistensen av vikinger i Anatolia» sier han.

Forskning tyder på at vikinger plasserte sverd i graver som en gave til den avdøde personen, men det er vanskelig å forklare hvordan dette sverdet kom til Patara, skriver Daily Sabaha.

Vikingene tjente som leiesoldater i den bysantinske hæren, fra begynnelsen av det 10. århundre, kanskje før. De kom til å utgjøre Varangian Guard, som tjente som elitelivvakter for bysantinske keisere, skriver den tyrkiske avisen.

Patara var en av Lycias største marine- og handelshavner. Byen ligger ved munningen av Xanthos-elven. Byen overgav seg til Alexander den Store i 333 B.C. Under den hellenistiske perioden ble Lycian Council Building bygget. Den regnes ifølge den tyrkiske avisen som et symbol på demokrati i Lycia. Byen har vært under både romersk, bysantinsk og osmansk kontroll. Den er i dag kjent for sine brede, rolige strender.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon