Centerpartiets leder Annie Lööf gir opp forsøket på å finne et levedyktig regjeringsalternativ i Sverige. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Centern-leder Annie Lööf gir opp forsøket på å danne ny regjering i Sverige. Hun er den tredje partilederen som må kaste inn håndkleet.

– Det er ikke noe poeng å be mer tid til sonderinger. Riksdagen vil ikke godkjenne meg som statsminister for en sentrumsregjering. Socialdemokraterna og Moderaterna vil bare stemme for en konstellasjon der en av dem får statsministeren, sier Lööf etter et møte med Riksdagens leder, talsmann Andreas Norlén.

Heller ikke Moderaterna-leder Ulf Kristersson eller Socialdemokraterna-leder og statsminister Stefan Löfven har greid å finne et levedyktig regjeringsalternativ etter valget i september.

annonse

Uklar situasjon
Verken venstreblokken eller det konservative partisamarbeidet Alliansen fikk flertall i Riksdagen, og ingen av dem ønsker å samarbeide med det tredje største partiet, Sverigedemokraterna.

– I en så uklar parlamentarisk situasjon må den ene siden tolerere den andre for at regjeringsspørsmålet skal bli løst. I dagens situasjon er ikke dette tilfellet, sier Lööf.

Centern-lederen hadde ambisjon om å holde de borgerlige partiene sammen i Alliansen og finne et blokkoverskridende samarbeid med Socialdemokraterna eller Miljöpartiet. Lööf sier hun har hatt separate møter med både Alliansens partiledere, Löfven og Miljöpartiets leder i løpet av den siste uka, uten at dette har ført fram.

annonse

Det er nå opp til talsmannen i Riksdagen å bestemme neste steg, påpeker hun.

– Jeg håper at sonderingsoppdraget jeg har hatt, gjør at alle andre partier tenker seg om, sier Centern-lederen på spørsmål om mulighetene for at det blir nyvalg i Sverige.

Löfven igjen?
Leder Jonas Sjöstedt i Vänsterpartiet mener Löfven bør få prøve seg en gang til og må få to uker på seg til å prøve å finne en løsning.

Han mener Socialdemokraternas leder har bedre muligheter nå enn forrige gang han sonderte.

– Kanskje har det endret seg nå når det er åpenbart at Alliansen ikke har noe regjeringsalternativ, sier han.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon