Illustrasjonsbilde. Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel har sagt at medlemsstater i EU er nødt til å være beredt på å overføre suverenitet til Brüssel. Det omstridte utspillet ble uttrykt under en debatt om nasjonalisme og globalisme i Berlin onsdag.

annonse

– Nasjonalstater må i dag være forberedt på å gi avkall på sin suverenitet. I ordnede former så klart, sa den tyske kansleren under debatten.

Videre forklarte Merkel at Tyskland har overgitt mye av sin suverenitet, men at nasjonale parlamenter og myndigheter fortsatt er de som bestemmer om deres land skal slutte seg til internasjonale avtaler. Tillit og vilje til å kompromisse trakk kansleren frem som dyder, før hun fordømte «politikere som trodde at de kunne bestemme når disse avtalene ikke lenger er gyldige, fordi de representerer Folket».

Merkel hevdet dessuten i all vesentlighet at det ikke finnes noen gruppe som anser seg være ett tysk folk.

– Folket er individer som lever i et land, de er ikke en gruppe som definerer seg selv som det tyske folk, påstod hun.

Angela Merkel har sammen med den franske presidenten Emmanuel Macron innledet en innbitt kamp mot nasjonalisme og innvandringskritikk. Tidligere samme dag som den overnevnte debatten karakteriserte Angela Merkel kritikken av FNs Global Compact for Migration som «nasjonalisme i sin reneste form».

– Det er ikke patriotisme, fordi patriotisme er når du inkluderer andre i tyske interesser og aksepterer vinn-vinnsituasjoner, sa kansleren.

Emmanuel Macron, som nylig sa at «nasjonalisme er forræderi», har også vært tydelig på at EU trenger mer suverenitet og overherredømme over de europeiske nasjonalstatene. Han krever at EUs rolle i landenes utenriks- migrasjons- og utviklingsaffærer økes, og at man også tar sikte på å etablere et tettere samarbeid og et felles budsjett.

For noen dager siden rapporterte Resett om Emmanuel Macrons upopularitet. Ifølge en nylig meningsmåling er kun 25 prosent av det franske folk fornøyde med sin president.

– Europa må bli sterkere… og vinne mer suverenitet, erklærte den upopulære franske presidenten under en tale nylig.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.