Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Fregatten KNM Helge Ingstad ble påført en flenge på 45 meter i kollisjonen med tankskipet Sola TS, bekrefter Forsvaret.

annonse

Et bilde NRK tok rett etter kollisjonen viser de omfattende skadene fregatten fikk i sammenstøtet med det store tankskipet i Heltefjorden natt til 8. november.

– Flengen er cirka 45 meter lang, sier pressevakt Per-Thomas Bøe i Forsvaret til NRK, etter å ha innhentet estimatene fra Sjøforsvaret.

Havaritakstmann Erik A. Tveten mener treffpunktet mellom fregatten og tankskipet gjorde skadene spesielt store.

– De store skadene er en ren følge av fysikkens lover. Et stort og tungt tankskip med en fart på sju knop treffer Helge Ingstad, som holder 17 knop (34 km/t). De massekreftene som barker sammen der, ville også revet hull i tykkere skrog enn Helge Ingstads, sier han.

annonse
annonse

Han mener sammenstøtet kunne fått et langt mindre alvorlig utfall hadde det ikke vært for det utstikkende ankerklysset og treffpunktet.

– Det er utrolige tilfeldigheter som har gjort at ankerklysset har klatret nedover og revet opp fregatten. Skipene kunne truffet hverandre på så mange andre måter som ville gitt et mindre alvorlig utfall, mener Tveten.

Tankskipet Sola TS ble også påført skader, blant annet et 90 ganger 60 centimeter stort hull i siden.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.