President Hassan Rouhani (i midten) deltok lørdag under en konferanse i Teheran der han langet ut mot Israel og tok til orde for at muslimer må stå samlet mot Vestens interesser i Midtøsten. Foto: Det iranske presidentkontoret via AP / NTB scanpix
annonse

Irans president Hassan Rouhani tar i bruk sjelden retorikk og kaller Israel en «kreftsvulst» som Vesten har etablert for å fremme sine interesser i Midtøsten.

annonse

Iranske ledere fordømmer jevnlig Israel og spår landets undergang, men Rouhani, som er relativt moderat, pleier sjelden å ta i bruk så kraftig retorikk.

annonse

Men lørdag, i en tale under en konferanse i Teheran, sa Rouhani at «et av de mest uhellsvangre resultatene av andre verdenskrig var dannelsen av en kreftsvulst i regionen». Han refererte videre til Israel som et «falskt regime» etablert av vestlige land.

Rouhani nevnte spesifikt USA og sa landet pleier nære bånd med «regionale muslimske land» for å beskytte Israel, en åpenbar henvisning til Irans erkerivaler Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Å gi etter for amerikansk press er ensbetydende med forræderi, fortsatte Rouhani, og sa at Iran står klar til å forsvare Saudi-Arabia mot «terrorisme og supermakter».

annonse
annonse

– Vi ser på dere som brødre. Vi ser på Mekkas og Medinas folk som våre brødre, sa Rouhani.

Saudi-Arabia kuttet sine diplomatiske bånd med Iran for snart tre år siden etter at iranske demonstranter stormet saudiarabiske konsulater i Iran som svar på Saudi-Arabias henrettelse av en fremstående sjiamuslimsk predikant.

Saudi-Arabia og Iran står på hver sin side i krigene i Syria og Jemen.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.