President Hassan Rouhani (i midten) deltok lørdag under en konferanse i Teheran der han langet ut mot Israel og tok til orde for at muslimer må stå samlet mot Vestens interesser i Midtøsten. Foto: Det iranske presidentkontoret via AP / NTB scanpix
annonse

Irans president Hassan Rouhani tar i bruk sjelden retorikk og kaller Israel en «kreftsvulst» som Vesten har etablert for å fremme sine interesser i Midtøsten.

annonse
annonse

Iranske ledere fordømmer jevnlig Israel og spår landets undergang, men Rouhani, som er relativt moderat, pleier sjelden å ta i bruk så kraftig retorikk.

annonse

Men lørdag, i en tale under en konferanse i Teheran, sa Rouhani at «et av de mest uhellsvangre resultatene av andre verdenskrig var dannelsen av en kreftsvulst i regionen». Han refererte videre til Israel som et «falskt regime» etablert av vestlige land.

Rouhani nevnte spesifikt USA og sa landet pleier nære bånd med «regionale muslimske land» for å beskytte Israel, en åpenbar henvisning til Irans erkerivaler Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Å gi etter for amerikansk press er ensbetydende med forræderi, fortsatte Rouhani, og sa at Iran står klar til å forsvare Saudi-Arabia mot «terrorisme og supermakter».

– Vi ser på dere som brødre. Vi ser på Mekkas og Medinas folk som våre brødre, sa Rouhani.

Saudi-Arabia kuttet sine diplomatiske bånd med Iran for snart tre år siden etter at iranske demonstranter stormet saudiarabiske konsulater i Iran som svar på Saudi-Arabias henrettelse av en fremstående sjiamuslimsk predikant.

Saudi-Arabia og Iran står på hver sin side i krigene i Syria og Jemen.

(©NTB)

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.