Etter at det ble kjent at parlamentarisk nestleder i KrF og medlem i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Hans Fredrik Grøvan, jobbet med et mistillitsforslag mot den sittende regjeringen i forbindelse med terrorsikringssaken, har Resett snakket med FrPs medlem i den samme komiteen, Ulf Leirstein:
– Hvordan syns du som medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen at KrF og Grøvan har opptrådd?
– Generelt har jeg og FrP et godt samarbeid med KrF i komiteen. Det at de i saken om objektsikring nå har landet på å gi kritikk til regjeringen, og ikke støtter mistillit synes jeg er en god konklusjon.
Ifølge klassekampen hadde Grøvan forfattet et mistillitsforslag mot regjeringen, som Ap og Sp var beredt til å støtte. Men det er tydelig at han enten snudde eller også aldri var beredt på å fremme annet enn kritikk av regjeringen i denne saken.
– Hvordan reagerer ledelsen i FrP på dette?
– Det må ledelsen svare på.
– Mener du at KrF vil være en regjeringspartner man kan stole på?
– Ja, jeg forventer at hvis vi inngår en regjeringserklæring så vil alle som har skrevet under på den, følge den. Vi har mange forlik de siste 5 årene og de fire partiene har stått sammen om disse forlikene også i ettertid.
I budsjettavtalen med Høyre, Frp og Venstre har KrF blant annet fått gjennomslag for at barnetrygden økes med 1.000 kroner fra 1. mars og at 350-kronersgrensen for momsfritak på netthandel fra utlandet fjernes. I tillegg til dette gikk KrF sammen med opposisjonen i Stortinget om å stoppe muligheten til å bytte taxfreekvoten for røyk og snus med alkohol.
Andre nestleder i Fremskrittspartiets Stortingsgruppe, Helge Andre Njåstad, uttrykte både sinne og skuffelse over KrF etter dette.
– Våre lesere har uttrykt bekymring ovenfor FrPs tilsynelatende mangel på innflytelse og kamelsluking i regjeringen. Det være seg FrPs ja til ACER og ingen markant avstand fra FNs migrasjonspakt feks. Hva har du å si til alle de som nå sier at de ikke vil stemme på FrP mer?
– Veldig uenig i uttalelsen om at vi ikke har tatt markant avstand fra FNs migrasjonsavtale… Faktisk den saken vi har tatt dissens på i regjering. Det bør være godt kjent for leserne. Hvis FrP får mindre makt i fremtiden så blir det mindre FrP-politikk. Faller dagens regjering tar de rødgrønne over. Da skjønner de fleste at da vil det ikke lenger være et parti som står på for en restriktiv asylpolitikk, og det vil bli mye mer frislipp. Uten FrP så vil ingen jobbe for å kutte skatter og avgifter. Merk at alle partiene i opposisjon foreslår skatte- og avgiftsøkninger på flere milliarder kroner. I politikken handler det om å forhandle og skaffe flertall. Jo sterkere man blir som parti jo mer gjennomslag kan man få, hvis man tilhører en konstellasjon som har flertall i Stortinget.
En partidissens er uttrykk for ett eller flere partiers syn i en koalisjonsregjering. Gjelder uenigheten tilrådingen i en proposisjon til Stortinget, gjengis dissensen i proposisjonen. Opplysningene om hvilke statsråder som stemte imot tilrådingen, og begrunnelsen for dette, tas inn etter tilrådingsposten, men før Kongens stadfestelse. Mange av Resetts lesere mener at dette ikke var en sterk nok motstand mot denne avtalen, og at FrP heller skulle ha gått ut av regjering.
– Hva syns du på et personlig plan er det viktigste for Norge akkurat nå?
– Jeg mener det viktigste nå er at Norge fortsatt fører en restriktiv asylpolitikk. Vi har historiske lave tall på antallet personer som får innvilget asyl. En innvandring ut av kontroll vil få store konsekvenser for vårt samfunn, på alt fra økonomi til kriminalitet. Derfor er dette vår tids viktigste sak.