(Photo by Brendan Smialowski / AFP)

Etter å ha flyktet fra den islamske staten (IS), lever Yazidi-familier fra Irak nå i frykt i flyktningleirer i Hellas, rapporterer Deutche Welle fra Malakasa. «Hvis afghanene vet at jeg er Yazidi, vil de brenne meg i live. De ser oss ikke som mennesker,» sier Kheiri Zabri, 37, til den tyske TV-stasjonen.

Siden desember har han bodd i en leir i Malakasa, like utenfor den greske hovedstaden, Athen, med sin kone Zairan og deres tre unge døtre. Det er hundrevis av andre flyktninger i leiren, mange fra Afghanistan og Syria.

I fjor brøt det en natt ut kamper foran campingvognen hans der hundrevis av syrere og afghanere slåss mot hverandre. En 31-årig syrisk flyktning ble drept, og åtte andre ble skadet. Tusenvis av de involverte ble arrestert av det greske politiet.

Zabris familie bor nå i frykt, i likhet med andre Yazidi-familier i leiren som søker asyl. De er alle medlemmer av en irakisk religiøs minoritet som ble forfulgt av IS.

«Mange mennesker her er medlemmer av den samme Daesh vi flyktet fra,» forteller Hussein Khidher, 29, til DW, ved hjelp av det arabiske navnet på IS. Ryktene i leiren sier at angriperen som drepte den syriske mannen i forrige måned var med i IS.

«De kaller oss kafir, vantro,» legger kone Ilhan til. Hun forteller om advarselen hun mottok fra en syrisk kvinne i leiren, som hadde flyktet fra den syriske byen Deir El-Zour, som er under IS-kontroll. «Hun advarte meg om ikke å snakke negativt om Daesh i offentligheten, da det er så mange av dem her.»

Hennes ektemann husker samtalene han overhørte mens han ventet i kø for mat i Moria-leiren på Lesvos, hvor de bodde de to første månedene i Hellas. Under Ramadan forsøkte radikale muslimer i leiren å straffe folk for ikke å faste, noe som førte til frykt hos kurdere og yazidier. Mange ble flyttet til Malakasa-leiren.

Khidher, som snakker arabisk og persisk, hørte arabere og afghanere kalle andre vantro. «De kalte selv Hellas og andre europeiske land «hjemmet til vantro». Så hvorfor vil de være her? Fordi deres regjeringer ser etter dem, fordi de er kriminelle?»

«Daesh som vi hadde i Irak er nå her. Jeg kan vise deg noen som plantet bomber i Falluja.» Falluja var den første byen som ble tatt i Irak i 2014. Minnet om å se 27 medlemmer av sin utvidede familie drept av IS i Sinjar i august 2014 er fortsatt frisk i hodet, skriver DW. «Og de brukte kniver, for å spare ammunisjon.»

Bønn for bønn lyder høyt over leiren fra et telt i hjørnet som brukes som moske. «Jeg er stolt av å si at jeg er en Yazidi, men ikke her. Her sier jeg at jeg er kurdisk,» sier en yazidi med navnet Khano.

Men hans syriske nabo fra Deir El-Zour kjente ham på grunn av den røde og hvite tråden rundt håndleddet hans, en Yazidi-skikk. «Han sa at våre kvinner er under deres kontroll i Syria, at hans bror har en som slave.»

Bortsett fra å drepe over 6000 menn, kidnappet IS over 6000 Yazidi-kvinner og barn og tvang dem til å bli slaver og krigere. Bare halvparten har hittil vært i stand til å rømme, og de fleste av Yazidi-familiene i Malakasa-leiren har fortsatt familiemedlemmer som mangler, skriver DW.

Khano sier at han rapporterte truslene og hans frykt for familiens sikkerhet til hjelpeorganisasjoner og det greske departementet for migrasjon. «Men ingen tar vare på oss.» De sier: «Vi kan ikke gjøre noe for deg.»

Gresk media rapporterte at etter opprøret i Malakasa-leiren undersøkte myndighetene påstander om at islamske radikale knyttet til IS var involvert, men fant ingen konkrete bevis.

På Lesbos sier gresk politi til den greske avisen Ekathimerini.com at «498 utenlandske statsborgere har blitt arrestert for ulike forbrytelser siden begynnelsen av året, men ingen hadde troverdige lenker til islamsk terrorisme.»