NTNU i Trondheim. Foto: Wikimedia Commons. Shekko.
annonse
annonse

Studenter ved NTNU føler seg krenket over førsteamanuensis Øyvind Eikrems intervju i Resett om dobbeltdrapet på asylsøkere i Trondheim. De mener at Eikrems uttalelser bygger opp om «fordommer» og «rasisme», det rapporterer nettstedet Khrono, som for øvrig omtaler Resett som «høyreradikalt».

Resett intervjuet Øivind Eikrem tidligere i høst, og forskeren var tydelig på at man i visse kulturer generelt har større aksept for bruk av vold for å disiplinere.

– Et viktig poeng er her at en del av migrantene er vokst opp med krigslignende forhold. Mange kommer fra stammekulturer i det midtre Asia, de er vant til streng disiplin og vold i barndommen. Slikt vil prege deres psykologiske funksjon og hvordan man responderer på situasjoner, slik som konflikter og uenighet. Det er nok vanskelig for nordmenn å forstå at det er mulig å vokse opp slik, som gjerne er regelen her, sa Eikrem til Resett.

annonse

Disse konstateringene fra Eikrem har fått 44 studenter ved NTNU til å skrive under på et opprop, sendt som et brev til instituttleder Riina Kiik, som igjen har kalt Eikrem inn på teppet, til møte med instituttledelsen.

Studenten føler seg krenket av Eikrems uttalelser til Resett, som de hevder bidrar til å spre «fremmedfrykt og intoleranse mot innvandrere».

– Det vi spesielt reagerer på, er at han ikke uttaler seg som privatperson, men som «førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved Institutt for sosialt arbeid ved NTNU». Som førsteamanuensis har man stor makt, og slik makt må tas på alvor, og ikke misbrukes, heter det i oppropet.

Eikrem har kalt inn de 44 studentene til et møte om saken. Kun én dukket opp.

annonse

– Jeg synes at studentene burde lese teksten i intervjuet nøyere. Og hvis de gjør det så tror jeg det er lite grunnlag for kritikken. Jeg lurer rett og slett på om studentene kan ha misforstått noe her, sier Eikrem.

Eikrem har fått beskjed fra ledelsen ved NTNU om ikke å uttale seg til media om oppropet, men mener selv at det er i offentlighetens interesse å vite om dette. Han får støtte fra advokat Jon Wessel-Aas.

– Eikrems ytringsfrihet omfatter i utgangspunktet selvsagt retten til å omtale offentlig både at et slikt opprop eksisterer og at NTNU har forsøkt å pålegge ham å ikke omtale det offentlig, sier Wessel-Aas til Khrono.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon