Den britiske parlamentsbygningen, Palace of Westminster, i London, Storbritannia. Foto: REUTERS/Toby Melville

En gruppe britiske parlamentarikere krever at «islamofobi» blir klassifisert som en form for rasisme i Storbritannia. I en ny rapport hevdes det at landet er fullt av fordommer mot muslimer, og at muslimer blir utsatt for omfattende diskriminering.

annonse

Ifølge en parlamentarisk rapport er «islamofobi» hovedårsaken til polarisering, såkalt hatkriminalitet, og til og med terrorangrep. I rapporten avfeies dessuten bekymringer om at det å kriminalisere utsagn om islam vil begrense ytringsfriheten, og det konstateres at man trenger en offisiell definisjon på begrepet «islamofobi».

Rapporten erklærer at det er «islamofobisk» å mene at det er terrorisme å støtte Palestina, å kalle profeten Muhammed pedofil, eller å hevde at islam undertrykker minoriteter. Dokumentet er forfattet av den tverrpolitiske parlamentsgruppen APPG.

En representant fra Overhuset, muslimske baronesse Sayeeda Warsi, har kommentert rapporten. Hun mener at islamofobi kan sidestilles med antisemittisme.

– Islamofobi er en form for rasisme — akkurat som antisemittismen, er det nå på tide at den får sin egen definisjon, sa Warsi.

Labour-representant Wes Streeting mener at islamofobi handler om bevisst eller ubevisst diskriminering.

– Islamofobi er ikke bare antimuslimsk hat. Det handler om hverdagslig diskriminering som finner sted — som målrettet går etter muslimskhet eller oppfattet muslimskhet. Det kan være bevisst eller ubevisst partiskhet, sa Labour-representanten om saken.

I rapporten fra APPG klandres det britiske storsamfunnet for at muslimer generelt ikke gjør det like godt økonomisk som andre grupper, det påstås at muslimer utsettes for massiv diskriminering, og at fordommer basert på «usannheter» preger den britiske majoritetsbefolkningen. Rapporten anerkjenner at mange grupper er imot bruken av ordet «islamofobi», fordi ordet brukes for å kneble de som fremmer legitim kritikk av islams ideer og praksis. APPG advarer likevel mot å forkaste det omstridte begrepet.

– Å gi opp begrepet islamofobi — og med det muligheten til å skape juridiske instrumenter for å takle det — bare på grunn av en oppfattet risiko at det kan begrense ytringsfriheten, vil være høyst villedet, heter det i dokumentet fra den parlamentariske gruppen.

«Funnene» i rapporten støttes av the Muslim Council of Britain, en fundamentalistisk organisasjon med forbindelser til Det muslimske brorskapet, som støtter et muslimsk, ekstremistisk kalifat, og som blant annet har fremmet standpunkter om at eksmuslimer må henrettes.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.