Foto: Privat
annonse
annonse

I vår redsel for ikke å krenke, har vi blitt en nasjon med tante Sofier som moraliserer over det minste. Sist i rekken er byggmesteren som er politianmeldt for å utføre «negerarbeid».

NRK melder at en byggmester i Askim har blitt politianmeldt for å markedsføre seg med å utføre «negerarbeid». Dette er visstnok rasistisk og må bøtelegges. Herregud, hva har skjedd med humoren i Norge?

Man kan jo ikke si noe som helst uten at det er hatefullt eller forhåndende. Hvis du går inn for å bli krenket eller fornærmet, er det ikke noe problem. Men hva er vitsen? Hva oppnår du med å være en sur grinebiter som skal sensurere hver minste lille ting?

annonse

Livet ditt blir bedre hvis du tar ting med et smil og ikke tror at enhver som nevner ordet «neger» har tette bånd til Vigrid og det som verre er. Folk er blitt så pripne og moralske at bare vi åpner munnen blir de fleste av oss til den frafalne «Fru Johnsen» fra sangen med Inger Lise Rypdal. Fru Johnsen var kvinnen som måtte møte for «tilsynet for høg moral».

Vi har flere eksempler på folk som mister jobben fordi de ikke har de rette meningene. Max Hermansen er en av dem. Davy Wathne er en annen. Jeg kan godt tenke meg at Davy Wathne har kommet med en og annen grovkornet slengbemerkning som ikke er politisk korrekt. Men jeg mistenker ham ikke for å være en kvinnehater eller ondskapsfull. Jeg tror ham når han sier det var «garderobeprat», eller det vi også kan kalle småvulgær humor. Ikke noe man burde miste jobben for.

Men slik har det blitt i Norge. Her skal vi være alvorlige og humørløse, for vi må for guds skyld ikke fornærme noen. Jeg har selv opplevet å miste et verv som prosjektleder i en veldedig organisasjon fordi jeg kom i skade for å nevne at jeg var FrP-medlem. Ikke mye romslighet og takhøyde der, nei.

annonse

Tilbake til byggmesteren. Dette er ikke første gang begrepet har vakt forargelse. I 2006 ble en student vurdert anmeldt av SOS Rasisme for å ha kalt enkeltmannsforetaket sitt «Diverse Neger Arbeid». Han mente det humoristisk. Men som kjent hadde ikke SOS Rasisme humoristisk sans.

«Negerarbeid» er et tradisjonelt begrep som minner oss på at det utrivelige arbeidet på amerikanske tobakksplantasjer ble utført av slaver importert fra Afrika. Ordet har med andre ord en historisk kontekst og er ikke rasistisk i seg selv. Skal man glemme historien bare fordi vi har annen moral i dag enn for 150 år siden?

Efraim Langstrømpe er ikke lenger negerkonge. Bøkene er skrevet om. Skal vi skrive om «Kjøpmannen i Venedig» av Shakespeare bare fordi «the bad guy» var jøde? Skal man heretter omtale Shylock i religionsnøytrale vendinger?

Det er mulig å kombinere vanlig folkeskikk samtidig som man tar vare på historien. Språkrådet skrev om dette på en grei måte i 2006, men i dag advarer de mot ordet. Men som sagt: Med normal høflighet og humor kommer man langt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon