En mann koker grønne blader for barna sine i Aslam i Jemen, det eneste stadig flere av i det krigsherjede landet nå har å spise. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

Jemens barn må nå spise blader for å overleve, og halvparten av befolkningen risikerer å sulte i hjel som følge av krigen i landet, advarer Røde Kors og FN.

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, i spissen for en regional koalisjon som støttes av USA.

Tidligere i år gikk koalisjonen til angrep mot den opprørskontrollerte havnebyen Hodeida, der over 70 prosent av matforsendelsene til landet har vært tatt inn.

annonse

De siste ukene har det vært losset stadig mindre mat i Hodeida, og matvareprisene i Jemen har skutt i været.

Vanskeligere for hver dag

Mangelen på mat er stor, og mange barn er underernærte. Millioner av jemenitter er på flukt i sitt eget land, og tilgangen på mat blir vanskeligere for hver dag, advarer Røde Kors.

– For mange er dagens måltid et enkelt flatt brød, som deles på familien. Et annet vanlig måltid er kokte blader, sier hjelpeorganisasjonens generalsekretær Bernt G. Apeland.

annonse

Prisene på mel, sukker, ris og melk har økt med 30 prosent bare den siste måneden, og 14 millioner mennesker står ifølge FN nå i fare for å sulte i hjel.

Saudi-Arabia har bombet skoler, sykehus og infrastruktur, og offentlig ansatte har ikke fått lønn på flere år.

Kan ikke forsvares

60 prosent av befolkningen har ikke lenger tilgang til helsehjelp. Søppel blir liggende i gatene. Renseanlegg for vann funger ikke, konstaterer Røde Kors.

– Dette er direkte konsekvenser av krigen, slår Apeland fast.

– Uansett hvilke uenigheter som finnes mellom væpnede grupper, kan det ikke forsvare at barn dør av sult på grunn av det. Ingen barn skal dø. Ingen sykehus skal ødelegges. Ingen vannforsyning skal kuttes, sier han.

annonse
Krever øyeblikkelig stans

Apeland får støtte fra FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock, som ber om øyeblikkelig stans i krigføringen.

– Jeg vil ha en stans i kamphandlingene, særlig rundt viktig infrastruktur, særlig rundt Hodeida, sa Lowcock da han torsdag ankom den Houthi-kontrollerte hovedstaden Sana.

– Jeg er her fordi jeg er svært bekymret over den humanitære situasjonen, som er forverret siden mitt forrige besøk, sa han til nyhetsbyrået AFP.

Økende press

Saudi-Arabia er under kraftig internasjonalt press for å stanse krigføringen og har sammen med sine koalisjonspartnere bremset angrepene mot Hodeida de siste månedene.

Usikkerheten og frykten for nye angrep er imidlertid stor, og stadig færre skip anløper havnen.

– Operasjonene i havnen i Hodeida er redusert med 47 prosent de siste to ukene, opplyste en talsmann for Verdens matvareprogram (WFP) tidligere i uka.

President Donald Trump er også under økende press, men nekter å stanse USAs militærstøtte og salg av våpen til Saudi-Arabia.

Et klart flertall i Senatet i Kongressen krever imidlertid dette og har varslet en resolusjon til uka.

Fredssamtaler i Sverige

FNs spesialutsending til Jemen, Martin Griffiths, håper på sin side å bringe utsendinger fra opprørerne og den saudistøttede eksilregjeringen til forhandlingsbordet i Sverige neste uke, trolig alt mandag.

annonse

Partene i konflikten har ikke bekreftet at de kommer, og svenske myndigheter har heller ikke bekreftet datoen for når de planlagte fredssamtalene skal finne sted.

(©NTB)

nils.inge.kruhaug@ntb.no

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse