Skadene på KNM Helge Ingstad forårsaket under kollisisjonen med tankskipet Sola. Foto: KV Bergen / Forsvaret / NTB scanpix
annonse

Tidligere fregattsjef Jacob Børresen mener opplysningene om konstruksjonsfeilen ved fregatt KNM Helge Ingstads vanntette inndeling er overraskende.

annonse
annonse

– Det som var overraskende, er konstruksjonsfeilen som ble nevnt. Dette var en helt ny opplysning. Jeg vil si det er sjokkerende opplysninger, sier Børresen.

annonse

Han stiller seg undrende til at man ikke har oppdaget feilen tidligere. Han spør seg derfor om det er en konstruksjonsfeil eller om det skulle blitt avdekket av inspektørene på byggverftet, som er noe han håper det kommer svar på etter hvert.

Ifølge Havarikommisjonens foreløpige rapport , er en av årsakene til kollisjonen misforståelsen som oppsto på broen på Helge Ingstad da de oppdaget dekklysene fra tankskipet Sola TS. Besetningen fikk inntrykk av at lyset tilhørte et stasjonært objekt – noe som lå helt rolig.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

– Vi fikk en god beskrivelse av hvordan navigatørene opplevde situasjonen, og hvorfor vaktsjefen ikke ville gå mot styrbord. Jeg forstår vurderingen til vaktsjefen, men vi har ikke svar på hvorfor ikke annen informasjon var tilgjengelig på broen og med i analysen. Det må Havarikommisjonen se videre på, mener Børresen.

Fredag lanserer Børresen boken «KNM Oslo forlis», som omhandler forliset av fregatten KNM Oslo i 1994. Til tross for at Børresen ikke ser noen fellestrekk mellom kollisjonene, mener han det er paralleller mellom håndteringen av situasjonen som oppsto.

– Det vi observerte i 1994 var hvordan fartøyledelsen i full orden og kontroll klarte å evakuere besetningen. Det samme så vi gjenta seg nå, sier Børresen.

(©NTB)

[email protected]

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.