Eurokraten Pierre Moscovici. Foto: AP Photo/Olivier Matthys
annonse
annonse

EU-kommisær for økonomiske og finansielle affærer Pierre Moscovici har igjen gått ut med et verbalt angrep mot nasjonalister, og advarer med at krig kan komme til å prege Europa dersom nasjonalistiske partier vinner i det kommende EU-valget. Dette rapporterer Il Giornale. 

Moscovici nevnte ingen politikere eller partier ved navn, men adresserte nasjonalister og «populister» under et nylig møte ved Senteret for europeisk reform, og sa at disse kreftene ønsker å innføre en «nasjonal preferanse», som kommer til å lede til at EU bryter sammen og at det blir krig i Europa.

– Om du reintroduserer splittelser imellom oss, nord, sør, øst, vest, og om nasjonal preferanse blir Europas tankemønster, vil Europa dø, sa Moscovici.

annonse

Dersom EU forsvinner tror eurokraten at det kan bli krig på kontinentet.

– Uten Europa (EU, red.anm.) er jeg sikker på at krigen kan blusse opp igjen, sa Moscovici, før han siterte en tale fra den tidligere franske presidenten Francois Mitterand, som sa at «nasjonalisme er krig».

Disse uttalelsene er bare de siste av en rekke utfall mot «populistiske» bevegelser i Europa. Moscovici har tidligere sagt at dagens debattklima ligner det man hadde på 1930-tallet. Han mener dessuten at et eget budsjett for eurosonen må til for å kvele den voksende nasjonalkonservatismen i Europa. Et budsjett for eurosonen vil imidlertid bety at landene i eurosamarbeidet må gi fra seg suvereniteten i finanspolitiske spørsmål.

annonse

– Å ha et eurosonebudsjett er absolutt avgjørende om vi vil adressere den populistiske utfordringen, det brennende spørsmålet om ulikheter, sa Moscovici i september.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon