Spionsiktede Frode Berg (63) er fengslet i to nye måneder, men forhandlinger i kulissene kan føre til en løsning for den spionsiktede nordmannen, melder TV 2.
– Etterforskningen av spionanklagene mot Frode Berg er ferdig, og saken er ventet å komme opp for domstolen i januar eller februar, sier Bergs russiske advokat Ilja Novikov til NTB.
Til TV 2 sier Novikov at hans klient ser lyset i enden av tunnelen.
– Han har bedt meg si at han føler seg veldig sliten. Han sier han er utmattet. Han har brukt opp alle sine krefter. Derfor håper og tror han at vi nærmer oss slutten, sier Novikov til TV 2.
Ifølge forsvareren har det de siste månedene blitt forhandlet i kulissene om en mulig løsning for Berg. Håpet er at norske og russiske myndigheter skal bli enige om en avtale der nordmannen kan bli benådet etter at en dom har falt.
– Berg tror norske myndigheter har funnet en løsning for ham. Jeg kan ikke gå i detaljer på dette, men han har hatt besøk av folk fra ambassaden to ganger i uka, og basert på det som er blitt sagt av dem, tror han saken nå er mye nærmere enn løsning enn tidligere, sier Novikov.
– Etterforskningen er ikke rent formelt avsluttet ennå. Nå gjenstår bare papirarbeid før saken kan oversendes domstolen. Det skal sluttføres i løpet av desember, sier Novikov til NTB.
Erfaringsmessig vil det ta en måneds tid fra retten mottar saken til den kommer opp til behandling.
Frode Berg ble fredag fremstilt for forlenget varetektsfengsling. Som ventet må Berg, som selv var til stede i salen, sitte i varetekt i det beryktede Lefortovo-fengselet i ytterligere to måneder. Et eventuelt neste fengslingsmøte vil finne sted 5. februar.
Onsdag til uka, 5. desember, er det ett år siden han ble pågrepet i Moskva og siktet for spionasje mot Russland.
Da Berg ble pågrepet, hadde han på seg 3.000 euro i kontanter, penger som russiske myndigheter mener skulle brukes for å skaffe hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.
I tillegg til penger skal norsk etterretning, ifølge VGs opplysninger, ha gitt Berg elektroniske lagringskort med kryptert informasjon. De skulle videresendes gjennom det russiske postsystemet til lukkede militærbyer nordvest i Russland, der blant annet nordflåten har tilhold. Ifølge FSB skal Berg ha vært på fem slike oppdrag i Russland.
Den pensjonerte grenseinspektøren erkjenner at han flere ganger overleverte penger, men hevder han i hovedsak har ansett leveransene som vennetjenester, og at han ikke hadde kjennskap til hva som var hensikten med leveransene, opplyser hans norske advokat Brynjulf Risnes til NTB.
63-åringen holdes i et fengsel for personer som anses å være en trussel mot russisk sikkerhet.
Risnes og Novikov synes enige om at det ikke finnes noen realistisk mulighet for at Berg skal frifinnes når Moskva byrett behandler spionsaken, selv om han nekter straffskyld etter siktelsen. De er nå mest opptatt av hvordan Frode Berg raskest mulig skal komme seg ut av Russland etter at dommen er rettskraftig.
Det kan enten skje ved at han blir benådet, eller ved at det forhandles fram en avtale om soningsoverføring mellom Norge og Russland.
Utenriksdepartementet vil ikke kommentere saken.