Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Rektor Kim Aas ved Stigeråsen skole på Gulset i Skien slår alarm om hvit flukt fra skolen. Aas peker på at stadig flere etnisk norske elever bytter skole fra Stigeråsen til Kollmyr skole. Nå mener han at politikerne må gripe inn, og stramme inn mulighetene til skolebytte. Det melder Telemarksavisa. 

Stigeråsen skole inviterte nylig til innskrivningskveld, der 30 av 60 skolestartere møtte opp. Tolv elever har søkt om å bytte skole. Erfaringsmessig vil det komme flere søknader om å bytte skole nærmere skolestart.

25 av 63 førsteklassinger søkte forrige skoleår om å bytte skole fra Stigeråsen til Kollmyr eller Grenland kristne skole på Strømdal. Dette finner sted trass i at Stigeråsen skole har svært gode skoleresultater, og har et mangfoldig, gratis tilbud av fritidsaktiviter. Rektor advarer mot fremvoksende segregering i drabantbyen Gulset.

annonse

– Vi ser at de som søker om skolebytte, i all hovedsak er etnisk norske og at det er noen gateadresser som går igjen i søknadene. Vi har ikke grunnlag til å dømme noen, men dette er fakta og de som bytter, er ikke minoritetsspråklige elever, sier rektor Kim Aas.

Han mener nå at politikerne må gripe inn og begrense mulighetene for skolebytte.

– Det er en politisk skapt utfordring. Jeg tror ikke det er ment å bli sånn, men sånn har det blitt. Da må vi se om vi skal gå en annen vei, sier Aas.

Rektoren bedyrer at en mengde ulike kulturer på samme skole ikke er problematisk. Det er når elever med minoritetsbakgrunn dominerer ved skolen at det blir et problem, mener Kim Aas. Friheten elevene i Skien har til å bestemme hvilken skole de ønsker å gå på er et hinder for inkludering, mener rektor Aas, som sier at man er i ferd med å få en skole for etnisk norske barn og en skole for minoritetselever på Gulset.

annonse

– Dette handler om mer enn skolebytter. Det handler om hvordan vi vil at Gulset som bydel skal være. Jeg mener vi er i ferd med å få segregering med en skole for minoritetsspråklig og en for etnisk norske. Hvis man ønsker inkludering, må det tas noen grep. I dag legger systemet til rette for skolebytter. Det hindrer inkludering, sier Aas.

Signy Gjærum (V), som sitter i samarbeidsutvalget på Stigeråsen, tok opp saken i oppvekstutvalget i Skien kommune torsdag.

– Jeg vil be hovedutvalget støtte at vi ser nærmere på situasjonen på Gulset som har utviklet seg over tid og nå eskalerer. Det er svært uheldig for Gulset som oppvekstområde og en sirkel vi politisk har ansvar for å bryte. Sånn som det er nå, jobber Stigeråsen som skole imponerende godt og oppnår gode resultater både faglig og sosialt. Men de jobber motstrøms, sier Gjærum.

Endringer i reglene for skolebytte ble behandlet av oppvekstutvalget i 2017, men da stemte kun SV, Sp og V for. Nå har utvalget besluttet at det skal gjøres en ny vurdering i saken.

– Dette er en så viktig sak at vi må ta det opp igjen. Hvis vi skal gripe inn, må det skje fra skoleåret 2020/2021. Stigeråsen og Kollmyr gjør en kjempejobb, men så gjør foreldrene valg som bekymrer. Vi har søknader som er begrunnet, og derfor ønsker vi å få saken belyst igjen, sier utvalgsleder Ole Geir Hoppestad (Ap).

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon