REUTERS/Nastassia Astrasheuskaya
annonse
annonse

Siste uken i november var det kirkemøte i Sverige, avholdt i Uppsala. Der tok Sverigedemokratene opp forslag om at kirkemøtet skulle gå imot å tillate bønnerop fra landets minareter.

I dag er slike bønnerop tillatt tre steder i landet, og har skapt mye debatt. Kirkemøtet i Sverige er som i Norge den svenske kirkens øverste organ.

Spesielt har bønneropene vært kontroversielt i Växjö i Småland der lydstyrken har vært høy og blant annet forstyrret skoler i nærheten.

annonse

Sverigedemokratenes representanter på kirkemøtet ville at kirken skulle uttrykke kritikk av de kontroversielle bønneropene, skriver Kristelig Dagblad.

«I takt med at islam er blitt utbredt i Sverige, har det skjedd en institusjonalisering som bønneropene er uttrykk for. Man vil spre sitt budskap i det svenske lokalsamfunnet, men innbyggerne har rett til å fritas fra den typen påvirkning,» sier Aaron Emilsson, som var valgt for Sverigedemokratene til kirkemøtet, og stod for forslaget.

I forslaget sies det at bønneropet skiller seg fra å kalle til gudstjeneste med kirkeklokker fordi kirkeklokker har en dyp historisk og populær forankring. I tillegg mener Sverigedemokratene ifølge Kristelig Dagblad at det er problematisk for kirkens folk å aktivt støtte bønnerop på en tid da kirken mister mange medlemmer.

Forslaget fra Sverigedemokratene ble nedstemt.

 

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon