REUTERS/Nastassia Astrasheuskaya

Siste uken i november var det kirkemøte i Sverige, avholdt i Uppsala. Der tok Sverigedemokratene opp forslag om at kirkemøtet skulle gå imot å tillate bønnerop fra landets minareter.

annonse

I dag er slike bønnerop tillatt tre steder i landet, og har skapt mye debatt. Kirkemøtet i Sverige er som i Norge den svenske kirkens øverste organ.

Spesielt har bønneropene vært kontroversielt i Växjö i Småland der lydstyrken har vært høy og blant annet forstyrret skoler i nærheten.

Sverigedemokratenes representanter på kirkemøtet ville at kirken skulle uttrykke kritikk av de kontroversielle bønneropene, skriver Kristelig Dagblad.

«I takt med at islam er blitt utbredt i Sverige, har det skjedd en institusjonalisering som bønneropene er uttrykk for. Man vil spre sitt budskap i det svenske lokalsamfunnet, men innbyggerne har rett til å fritas fra den typen påvirkning,» sier Aaron Emilsson, som var valgt for Sverigedemokratene til kirkemøtet, og stod for forslaget.

I forslaget sies det at bønneropet skiller seg fra å kalle til gudstjeneste med kirkeklokker fordi kirkeklokker har en dyp historisk og populær forankring. I tillegg mener Sverigedemokratene ifølge Kristelig Dagblad at det er problematisk for kirkens folk å aktivt støtte bønnerop på en tid da kirken mister mange medlemmer.

Forslaget fra Sverigedemokratene ble nedstemt.

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.