Den kinesiske presidenten Xi Jinping går ved siden av Venezuelas president Nicolas Maduro under en seremoni i Beijing, Kina 14. september 2018. Miraflores Palace / Reuters.
annonse

Ifølge en artikkel i den uavhengige og opposisjonelle venezuelanske nettavisen Dólar Today, som er basert i USA, skal kinesiske selskaper ha betalt bestikkelser for hundrevis av millioner av dollar for å skaffe seg rettighetene til flere kommersielle prosjekter i Venezuela.

Bestikkelseskavalkaden skal ha begynt i 2010, da Venezuelas myndigheter og kinesiske selskaper ble enige om en mega-kontrakt verdt 20 milliarder dollar om å bygge ut infrastruktur og andre energiprosjekter i landet. Ingeniørfirmaene Camc Engineering og China Machinery Engineering Corporation (CMEC) navngis spesielt.

Artikkelen sier at hele 200 millioner dollar skal ha blitt utbetalt i bestikkelser av fem forskjellige kinesiske selskaper gjennom firmaet Highland Assets basert i Andorra. Mottagerne av pengene skal være personer knyttet til det venezuelanske statsapparatet, og hendelsen er nå under etterforskning av Andorras justismyndigheter.

annonse

Kina er en av de viktigste støttespillerne til Maduro-regimet i Venezuela. Ved siden av de mange kinesiske selskapene som opererer i landet, har Kina lånt venezuelanske myndigheter helt opp til 70 milliarder dollar siden 2008. Kina har således hjulpet Maduro-regimet med å holde seg økonomisk flytende siden krisen for alvor bet seg fast i Venezuelas økonomi i 2014.

Venezuela har enorme mengder med naturressurser – blant annet olje, naturgass, jernmalm, gull, bauxitt, andre mineraler, vannkraft og diamanter – og var Sør-Amerikas rikeste stat rundt årtusenskiftet før den bolivarianske sosialistiske revolusjonen fant sted i landet. Siden den tid har landet gradvis blitt mer autokratisk, og hele 2,3 millioner venezuelanere har flyktet fra landet siden 2014.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon