Den kinesiske presidenten Xi Jinping går ved siden av Venezuelas president Nicolas Maduro under en seremoni i Beijing, Kina 14. september 2018. Miraflores Palace / Reuters.
annonse
annonse

Ifølge en artikkel i den uavhengige og opposisjonelle venezuelanske nettavisen Dólar Today, som er basert i USA, skal kinesiske selskaper ha betalt bestikkelser for hundrevis av millioner av dollar for å skaffe seg rettighetene til flere kommersielle prosjekter i Venezuela.

Bestikkelseskavalkaden skal ha begynt i 2010, da Venezuelas myndigheter og kinesiske selskaper ble enige om en mega-kontrakt verdt 20 milliarder dollar om å bygge ut infrastruktur og andre energiprosjekter i landet. Ingeniørfirmaene Camc Engineering og China Machinery Engineering Corporation (CMEC) navngis spesielt.

Artikkelen sier at hele 200 millioner dollar skal ha blitt utbetalt i bestikkelser av fem forskjellige kinesiske selskaper gjennom firmaet Highland Assets basert i Andorra. Mottagerne av pengene skal være personer knyttet til det venezuelanske statsapparatet, og hendelsen er nå under etterforskning av Andorras justismyndigheter.

annonse

Kina er en av de viktigste støttespillerne til Maduro-regimet i Venezuela. Ved siden av de mange kinesiske selskapene som opererer i landet, har Kina lånt venezuelanske myndigheter helt opp til 70 milliarder dollar siden 2008. Kina har således hjulpet Maduro-regimet med å holde seg økonomisk flytende siden krisen for alvor bet seg fast i Venezuelas økonomi i 2014.

Venezuela har enorme mengder med naturressurser – blant annet olje, naturgass, jernmalm, gull, bauxitt, andre mineraler, vannkraft og diamanter – og var Sør-Amerikas rikeste stat rundt årtusenskiftet før den bolivarianske sosialistiske revolusjonen fant sted i landet. Siden den tid har landet gradvis blitt mer autokratisk, og hele 2,3 millioner venezuelanere har flyktet fra landet siden 2014.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon