Demonstranter marsjerer på gatene under en demonstrasjon mot atomkraft foran presidentpalasset i Taipei 11. mars 2017. / AFP FOTO / SAM YEH

Med 59 mot 41 prosent av stemmene gikk tilhengerne av atomkraft overraskende av med seieren i en folkeavstemning på Taiwan 22. november. Myndighetene ville avvikle all atomkraft, og prøvde å hindre avstemningen, som likevel ble drevet gjennom av aktivister.

Taiwan har seks reaktorer i tre aktive kraftverk, som leverer nesten 20 prosent av øyas strøm. Da en reaktor ble stengt i fjor, førte det til en kraftig blackout i nettet. Den rammet den viktige halvlederindustrien som utgjør en ryggrad i øyas næringsliv og sysselsetting, og som genererer store eksportinntekter. Det kan ha fått mange til å tenke nytt.

I en meningsmåling før avstemningen sa 71 prosent at vind og sol er ustabilt og dyrt.

President Tsai Ing-wen erklærte at hun går av som partileder for regjerende Democratic Progressive Party etter det forsmedelige nederlaget, som ser ut til å være resultat av et ekte grasrotopprør. Kommentatorer mener at det nå blir lettere for politikere å arbeide åpent for atomkraft.

– Myndighetene må starte opp igjen reaktorer som er stengt ned, og forlenge livet til andre, sier Shih-Hsiu Huang, en av organisatørene bak kampanjen «Go Green with Nuclear». Hvis de ikke hører på oss, vil vi arbeide for en ny folkeavstemning under valget i 2020, sier Huang, fysiker og medstifter av Nuclear Mythbusters.

Huang sultestreiket i fjor høst da regjeringen forsøkte å stanse folkeavstemningen. Utfallet er en seier for grasrotaktivismen. Mens motstanderne av atomkraft hadde det offisielle Taiwan i ryggen og kunne opererer med flotte brosjyrer og stort annonsebudsjett, måtte tilhengere basere seg på gratisinnsats og Facebook.

Ett stunt bestod i at de gikk rundt med isbjørnmasker, som et pek til de som tror at klimautslipp truer isbjørnbestanden. Uten atomkraft må Taiwan importere kraft, og det vil i stor grad være kullkraft.

Forbes-skribent Michael Schellenberger har snakket med begge sider. Han ble ikke imponert av motstanderne, som avslørte lite sakkunnskap og stort sett bare hadde kjente snakkepunkter å komme med, mens tilhengerne av atomkraft kunne argumentere for seg, hevder han.

I vesten har atomkraft i lang tid vært under nedbygging, på grunn av strålingsfare, frykt for ulykker og problemer med langtidslagring av avfallet. Katastrofene i Tsjernobyl og Fukushima har påskyndet prosessen. I Asia derimot satser flere land på atomkraft, herunder Kina og India.

Innlegget ble først publisert på oljekrisa.no