Demonstranter marsjerer på gatene under en demonstrasjon mot atomkraft foran presidentpalasset i Taipei 11. mars 2017. / AFP FOTO / SAM YEH
annonse
annonse

Med 59 mot 41 prosent av stemmene gikk tilhengerne av atomkraft overraskende av med seieren i en folkeavstemning på Taiwan 22. november. Myndighetene ville avvikle all atomkraft, og prøvde å hindre avstemningen, som likevel ble drevet gjennom av aktivister.

Taiwan har seks reaktorer i tre aktive kraftverk, som leverer nesten 20 prosent av øyas strøm. Da en reaktor ble stengt i fjor, førte det til en kraftig blackout i nettet. Den rammet den viktige halvlederindustrien som utgjør en ryggrad i øyas næringsliv og sysselsetting, og som genererer store eksportinntekter. Det kan ha fått mange til å tenke nytt.

I en meningsmåling før avstemningen sa 71 prosent at vind og sol er ustabilt og dyrt.

annonse

President Tsai Ing-wen erklærte at hun går av som partileder for regjerende Democratic Progressive Party etter det forsmedelige nederlaget, som ser ut til å være resultat av et ekte grasrotopprør. Kommentatorer mener at det nå blir lettere for politikere å arbeide åpent for atomkraft.

– Myndighetene må starte opp igjen reaktorer som er stengt ned, og forlenge livet til andre, sier Shih-Hsiu Huang, en av organisatørene bak kampanjen “Go Green with Nuclear”. Hvis de ikke hører på oss, vil vi arbeide for en ny folkeavstemning under valget i 2020, sier Huang, fysiker og medstifter av Nuclear Mythbusters.

Huang sultestreiket i fjor høst da regjeringen forsøkte å stanse folkeavstemningen. Utfallet er en seier for grasrotaktivismen. Mens motstanderne av atomkraft hadde det offisielle Taiwan i ryggen og kunne opererer med flotte brosjyrer og stort annonsebudsjett, måtte tilhengere basere seg på gratisinnsats og Facebook.

annonse

Ett stunt bestod i at de gikk rundt med isbjørnmasker, som et pek til de som tror at klimautslipp truer isbjørnbestanden. Uten atomkraft må Taiwan importere kraft, og det vil i stor grad være kullkraft.

Forbes-skribent Michael Schellenberger har snakket med begge sider. Han ble ikke imponert av motstanderne, som avslørte lite sakkunnskap og stort sett bare hadde kjente snakkepunkter å komme med, mens tilhengerne av atomkraft kunne argumentere for seg, hevder han.

I vesten har atomkraft i lang tid vært under nedbygging, på grunn av strålingsfare, frykt for ulykker og problemer med langtidslagring av avfallet. Katastrofene i Tsjernobyl og Fukushima har påskyndet prosessen. I Asia derimot satser flere land på atomkraft, herunder Kina og India.

Innlegget ble først publisert på oljekrisa.no

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon