Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

117 000 barn under 18 år i Egypt er eller har vært gift, til tross for at Egypt bekjemper barneekteskap, melder den egyptiske avisen Egypt Independent, en engelsk ukeutgave av den egyptiske avisen Al-Masry Al-Youm. Egypt har ifølge rapporten utgitt i anledning «verdens barnedag» 39 millioner barn, som utgjør rundt 40 prosent av den samlede befolkningen.

Rapporten konkluderer med at 117.000 barn mellom 10 og 17 år er gift eller har vært gift. I juni i år ble det fremmet et nytt lovforslag om å kriminalisere barneekteskap, med en straff på opp til ett års fengsel for de involverte. Loven fastslår også at en bryllupskontrakt med en person under 18 ikke vil bli verifisert, og kontrakten kan ikke ratifiseres uten godkjenning fra en familiedomstol.

Ideen bak loven kom i slutten av 2017, etter at president Abdel Fatah al-Sisi snakket under en seremoni som markerte folketellingen. Der foreslo han å innføre strenge straffer for å begrense det økende antall kvinnelige mindreårige som blir gift.

annonse

Rapporten viser for øvrig at bare 28 prosent av de egyptiske barna mellom fire og fem år går i skole. Derimot går hele 91 og 93 prosent av 6 og 11 åringer i grunnskolen. 80,6 prosent av gutter og 86,4 prosent av ungdommene går i videregående skole.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon