FN er vert for de første fredssamtalene om omstridte Vest-Saharas framtidige status siden 2012.
Seks år har gått siden de siste direkte samtalene brøt sammen. Onsdag ettermiddag samlet FNs Vest-Sahara-utsending, den tidligere tyske presidenten Horst Köhler, frigjøringsbevegelsen Polisarios utsending Khatri Addouh, samt utenriksministrene fra Marokko, Algerie og Mauritania rundt bordet. Samtalene avsluttes torsdag.
– Det er på tide å starte et nytt kapittel i den politiske prosessen, skrev Köhler i sitt invitasjonsbrev til partene i oktober.
FNs generalsekretær António Guterres oppfordret før samtalene partene om å delta «i god tro, uten betingelser og med konstruktiv ånd».
FN har beskrevet møtet som «et første skritt mot en fornyet forhandlingsprosess der målet er å oppnå en rettferdig, varig og gjensidig akseptabel løsning» for Vest-Sahara.
Vest-Sahara var fram til 1975 spansk koloni. Marokko og Mauritania delte området mellom seg etter en avtale med Spania. Året etter erklærte den Algerie-støttede frigjøringsbevegelsen Polisario området som selvstendig. I 1979 trakk Mauritania seg ut og anerkjente Vest-Sahara.
Mesteparten av Vest-Sahara er kontrollert av Marokko, noe Polisario har nektet å godta. Polisario ønsker å gjennomføre en folkeavstemning om uavhengighet. Marokko ønsker i stedet å gi regionen autonom status, under marokkansk herredømme.
(©NTB)