Rosenborg ungdomsskole ligger i en nokså fin del av Trondheim, i nærheten av Singsaker og Kristiansten festning. Men i en lang periode har skolen vært plaget av vold, trusler, hærverk og grov mobbing. Mye tyder på at den nye eskaleringen helt eller delvis skyldes at skolen har status som såkalt mottaksskole for ungdommer som nylig har ankommet Norge.
Dette har medført at Rosenborg har en andel på 25 % flerspråklige elever. 42 av disse går i mottaksklassen (som oftest nyankomne). Åtte av disse er i ferd med å lære seg alfabetet, dette er altså ungdomsskoleelever.
Bekymrede foreldre, redde barn
Vi har snakket med foreldre ved skolen som ønsker å være anonyme av hensyn til sine barn. De sier at problemene ikke er et nytt fenomen, men har pågått over flere år. På direkte spørsmål får vi bekreftet at problemene kan knyttes til elever ved mottaksskolen. En av dem sier følgende:
– Det er en gruppe elever som ikke ønsker å gå på skolen, de ønsker ikke å lære, derfor driver de med ugagn, hærverk, mobbing og slåssing.
– Har dette noe forbindelse med at Rosenborg er en mottaksskole?
– Ja det er jo elever derfra som lager mesteparten av problemene. I tillegg har Rosenborg skole blitt en møteplass for andre ungdommer, både på dagtid og kveldstid.
– Hvordan syns du skolens ledelse har håndtert problemene?
– Skolens ledelse har ikke tatt tak i problemet. De har latt nissen følge med på lasset. I tillegg har skolens rektor flere ganger avdramatisert situasjonen, problemene ble dysset ned. Vi har blitt lyttet til, men ingenting har blitt gjort.
Et lite dypdykk i gamle avisartikler bekrefter at det også langt tilbake i tid har vært alvorlige episoder ved og rundt Rosenborg skole. Noen eksempler:
– I 2011 tok en ung jente sitt eget liv etter å ha blitt utsatt for en gruppevoldtekt i umiddelbar nærhet av Rosenborg skole. Gjerningsmennene var av utenlandsk opprinnelse.
– Nylig fikk Lisa Føynum erstatning etter langvarig mobbing hun opplevde ved Rosenborg skole. Foreldrene kontaktet skolen om mobbingen første gang i 2012.
– Så tidlig som i 2004 skrev Adresseavisen om store problemer med mobbing på Rosenborg skole.
– I november 2017 ble det innført vakthold på skolen etter en grov voldshendelse hvor en elev tok kvelertak på en lærer. Rektor uttalte den gangen at det var to-tre elever som skapte problemer.
Så har det bare blitt verre. Vold, grov hærverk, flere påsatte branner. Senest 3. desember var det to branntilløp ved skolen, som igjen har bestemt seg for å leie inn vakthold.
Trusler om skoleskyting
I Adresseavisen antydes det at skolens ledelse ikke tok problemene tilstrekkelig på alvor før det kom ikke bare én, men to konkrete trusler om skoleskyting i oktober i år. I alt fem personer er mistenkt for de grove truslene, som også medførte at politiet startet patruljering ved skolen. Mange foreldre holdt barna sine hjemme fra skolen etter denne hendelsen. Dette til tross for at rektor ikke var redd for skoleskyting etter den første trusselen. Hun innrømte dog samtidig:
– Hvis jeg gjør en feil, så er det fatalt.
Vi kontaktet rektor Mette Winsnes Råberg for kommentar, men før hun la på hun sa bare:
– Jeg er ikke interessert i å gi noen flere intervjuer, for Rosenborg skole trenger ro.
Etter den andre trusselen fikk elever og lærere krisehjelp.
– Det er unntakstilstand på skolen og en utfordrende tid, sa tillitsvalgte for lærerne.
Det er også bedt om oppholdsforbud for mer enn ti elever fra andre skoler, som kommer til Rosenborg for å henge med vennene sine der.
Nye krefter i kommunen
Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning, Camilla Trud Nereid, har kommet som et friskt pust inn i Trondheims skoleledelse, skriver lærer Torhild Flisnes i en kronikk. Nereid ivrer for et samarbeid satt i system, gjennom tiltaket Stein, saks, papir – en strategi for å bygge sterke barnefellesskap:
Alle barn og unge skal kjenne tilhørighet i sterke barnefellesskap. Dette krever sterke voksenfellesskap på tvers av familie, idrettslag og skole.
Men hvordan skal man få til sterke voksenfelleskap hvis det f.eks. handler om enslige mindreårige asylsøkere?
Nereid gikk hardt ut allerede 24. oktober:
– Jeg lover at Rosenborg skole skal være trygg allerede neste uke.
Men på et foreldremøte ved skolen spurte foreldrene politiet om de kunne garantere for elevenes sikkerhet. Da fikk de svar fra en politimann:
– Garanti får dere når dere kjøper oppvaskmaskin.
Politiet har senere beklaget uttalelsen, som mange foreldre reagerte sterkt på.