Jonas Gahr Støre. Arkivfoto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Vi må erkjenne at statsministeren ikke beklager, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre etter Erna Solbergs (H) innlegg i debatten om terrorsikring.

annonse

– Hun tar kritikk for måten hun har informert på. Hun tar Riksrevisjonens kritikk til seg, men Stortingets ganske tydelige kritikk har hun ikke kommentert med et ord, konstaterte Støre etter at statsminister Erna Solberg hadde vært på talerstolen i Stortinget.

De folkevalgte behandler onsdag regjeringens håndtering av Forsvarets og politiets sikring av skjermingsverdige bygg og infrastruktur. Ap, SV og Senterpartiet har fremmet mistillitsforslag. KrF legger seg på det nest mest alvorlige nivået som sier at regjeringens manglende arbeid er «sterkt kritikkverdig og svært alvorlig». KrFs kritikkvedtak ligger an til å bli vedtatt.

Misliker «feilopplevd»

Støre mener at saken har avdekket en alvorlig holdning fra regjeringens side.

– Solberg snakker om at Stortinget har feilopplevd informasjonen fra regjeringen. Det må vi tygge på for å se følgene av, sa Ap-lederen.

Han viste til at kontroll- og konstitusjonskomiteens nestleder Svein Harberg (H) uttalte at opposisjonen driver politisk spill og at Frps Ulf Leirstein mente at regjeringen kan være fornøyd med jobben som er gjort.

– Om dette er uttrykk for regjeringens holdning, er det grunn til å være urolig for den videre oppfølgingen, sa Støre.

– Oppsiktsvekkende

Leirstein utfordret Støre og ville vite om han var tilfreds med arbeidet den rødgrønne regjeringen (2005–2013) gjorde – blant annet med forslag til forskrift om objektsikring i 2010 uten å legge penger på bordet.

– Dette er en helt oppsiktsvekkende ansvarsfraskrivelse fra en representant som sier at regjeringen kan ha god samvittighet etter den mest alvorlige kritikken fra Riksrevisjonen mot en regjering noen gang, utbrøt Støre.

Fra tillit til mistillit

Ap-lederen trakk linjene tilbake til etter 22. juli 2011 – og det han beskrev som en bred enighet om at sikringsarbeidet måtte prioriteres høyt og at det måtte være åpenhet om det.

– Et nært og tillitsfullt samarbeid om terrorberedskap har endt her i dag i en debatt hvor flertallet går langt i å gi regjeringen sterk kritikk. Det er under Solbergs ledelse at tillit er blitt til mistillit på dette viktige og følsomme området, sa Støre.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.