Illustrasjonsbilde. Vasilij-katedralen i Moskva. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
annonse

Omkring 25 000 mennesker deltok sist helg i den største bølgen av protester i Nord-Russland siden 1990-tallet. Befolkingen i Nord Russland vil ikke ha moskovittenes avfall dumpet i deres nærområde.

annonse

Byggingen av store losseplasser ved Shies, dypt inn i skogen nær Arkhangelsks grenser til Komi-republikken, forener folk fra forskjellige partier, økologiske grupper og andre offentlige bevegelser, skriver Barents Observer.

annonse

«Avfall fra Moskva kan ødelegge ikke bare økologien på Shies, men også Arkhangelsk-regionen», sier en av initiativtakerne til demonstrasjonene Alexander Feldt til Barents Observer.

«Her er folk fra forskjellige grupper og partier sammen, politiske partier som kommunister, tilhengere av Navalny, økologer, massemedia og vanlige borgere som ikke er involvert i politikk tidligere», sier han, og anslår antall personer i Severodvinsk som deltok i demonstrasjonene i helgen for å være 13.000.

annonse
annonse

De største demonstrasjonene ble avholdt i byene Arkhangelsk og Severodvinsk, men også lokale sammenkomster fant sted i 19 landsbyer i Arkhangelsk og 27 andre steder i nabodistriktene Komi, Karelen og St. Petersburg.

I Norge har avholdt Natur og Ungdom en demonstrasjon utenfor Russlands Oslo-ambassade. «Vi ønsker å sende en melding om støtte og solidaritet til alle menneskene som protesterer mot de ødeleggende avfallsdeponiene. Deres protest blir lagt merke til av det internasjonale samfunnet», sier Olav Aga fra Natur og Ungdom til Barents Observer. Han oppfordrer russiske myndigheter til å lytte til kravene fra folket i Arkhangelsk.

Meldingen i det nordvestlige Russland er tydelig: Moskva skal ta vare på sitt eget husholdningsavfall og starte gjenvinning.

Første fase av den pågående konstruksjonen på Shies inkluderer et 300 hektar stort område. Når det er klart, kan det håndtere ca. 6 prosent av volumet av husholdningsavfall fra den russiske hovedstaden. Lokalbefolkningen frykter dette er bare begynnelsen.

«Gjenvinning er dyrt og vanskelig å organisere. Det er lettere å bygge flere og flere deponier», sier Alexander Feldt.

Fra Moskva blir avfallet transportert nordover med jernbane.

«Økologer sier at myrene i Arkhangelsk kan bli forurenset av forurensning fra dumpestedet og lekkasje til Nord-Dvina-elvsystemet», forklarer Feldt overfor Barents Observer. Nord-Dvina er den største elven i nordvest-Russland og strømmer nordover til Det hvite hav.

Alexander Feldt mener det er et godt håp om å stoppe Moskvas plan for søppeldumping i Arkhangelsk.

«Protestene er godt organisert, med advokater og økologer til å håndtere juridiske dokumenter. Og nå, etter samlingene på søndag,  skrev enn 200 medier om problemet, selv på sentrale TV-kanaler var det dekning», forteller han.

«Protester vil fortsette. Så ja, vi håper på suksess, gjenvinning av søppel med ekte moderne teknologi for å redde naturen», sier Feldt med optimisme, skriver Barents Observer.

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.