Illustrasjonsbilde. Vasilij-katedralen i Moskva. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Omkring 25 000 mennesker deltok sist helg i den største bølgen av protester i Nord-Russland siden 1990-tallet. Befolkingen i Nord Russland vil ikke ha moskovittenes avfall dumpet i deres nærområde.

Byggingen av store losseplasser ved Shies, dypt inn i skogen nær Arkhangelsks grenser til Komi-republikken, forener folk fra forskjellige partier, økologiske grupper og andre offentlige bevegelser, skriver Barents Observer.

«Avfall fra Moskva kan ødelegge ikke bare økologien på Shies, men også Arkhangelsk-regionen», sier en av initiativtakerne til demonstrasjonene Alexander Feldt til Barents Observer.

«Her er folk fra forskjellige grupper og partier sammen, politiske partier som kommunister, tilhengere av Navalny, økologer, massemedia og vanlige borgere som ikke er involvert i politikk tidligere», sier han, og anslår antall personer i Severodvinsk som deltok i demonstrasjonene i helgen for å være 13.000.

De største demonstrasjonene ble avholdt i byene Arkhangelsk og Severodvinsk, men også lokale sammenkomster fant sted i 19 landsbyer i Arkhangelsk og 27 andre steder i nabodistriktene Komi, Karelen og St. Petersburg.

I Norge har avholdt Natur og Ungdom en demonstrasjon utenfor Russlands Oslo-ambassade. «Vi ønsker å sende en melding om støtte og solidaritet til alle menneskene som protesterer mot de ødeleggende avfallsdeponiene. Deres protest blir lagt merke til av det internasjonale samfunnet», sier Olav Aga fra Natur og Ungdom til Barents Observer. Han oppfordrer russiske myndigheter til å lytte til kravene fra folket i Arkhangelsk.

Meldingen i det nordvestlige Russland er tydelig: Moskva skal ta vare på sitt eget husholdningsavfall og starte gjenvinning.

Første fase av den pågående konstruksjonen på Shies inkluderer et 300 hektar stort område. Når det er klart, kan det håndtere ca. 6 prosent av volumet av husholdningsavfall fra den russiske hovedstaden. Lokalbefolkningen frykter dette er bare begynnelsen.

«Gjenvinning er dyrt og vanskelig å organisere. Det er lettere å bygge flere og flere deponier», sier Alexander Feldt.

Fra Moskva blir avfallet transportert nordover med jernbane.

«Økologer sier at myrene i Arkhangelsk kan bli forurenset av forurensning fra dumpestedet og lekkasje til Nord-Dvina-elvsystemet», forklarer Feldt overfor Barents Observer. Nord-Dvina er den største elven i nordvest-Russland og strømmer nordover til Det hvite hav.

Alexander Feldt mener det er et godt håp om å stoppe Moskvas plan for søppeldumping i Arkhangelsk.

«Protestene er godt organisert, med advokater og økologer til å håndtere juridiske dokumenter. Og nå, etter samlingene på søndag,  skrev enn 200 medier om problemet, selv på sentrale TV-kanaler var det dekning», forteller han.

«Protester vil fortsette. Så ja, vi håper på suksess, gjenvinning av søppel med ekte moderne teknologi for å redde naturen», sier Feldt med optimisme, skriver Barents Observer.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]