Fredsprisvinner Denis Mukwege har rundt 50 familiemedlemmer i Norge. De vil alle feire ham i Oslo de nærmeste dagene i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris 2018, som han får sammen med Nadia Murad. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Del saken
 • 38
 •  
 •  
 •  
 •  

Hundrevis av familiemedlemmer, venner og støttespillere lover feiring når Denis Mukwege og Nadia Murad mandag mottar Nobels fredspris.

Den kongolesiske legen Denis Mukwege og Nadia Murad fra den irakiske yazidi-minoriteten får prisen for sin kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

Rundt 50 av Mukweges familiemedlemmer er bosatt i Norge, blant dem nevøen og Tromsø-spissen Mushaga Bakenga. Han er på plass i Oslo rådhus under mandagens seremoni.

– Jeg skal være der og minne ham på hvor kult dette er, ler Bakenga.

Familien arrangerer også en privat gallamiddag for Mukwege, der hele 1.000 gjester fra hele verden skal delta.

– Det blir et kongolesisk event hvor vi virkelig skal feire onkel og kulturen vår. Akkurat nå er det mye stress, men det er viktig å huske og nyte det. Dette skjer jo bare en gang, sier Bakenga til NTB.

Mistet foreldre og søsken

Nadia Murad tilhører yazidi-minoriteten i Irak og mistet begge foreldrene og seks av ni brødre da den ytterliggående islamistgruppa IS gikk til angrep i 2014.

Selv ble hun bortført sammen med de to søstrene sine, tvunget til å konvertere og ble utnyttet som sexslave til hun greide å rømme en måned senere. Siden har hun reist verden rundt for å fortelle om yazidienes og sin egen skjebne.

De rundt 360 yazidiene som bor i Norge, gleder seg stort på Murads vegne og håper fredspristildelingen vil bidra til ny oppmerksomhet.

Mange vil hylle henne i fakkeltoget som skal arrangeres, og det skal også holdes to seminarer om yazidienes skjebne i forbindelse med fredsprisutdelingen.

Står alene

– Yazidiene i Irak står helt alene og må klare seg selv. Mange er fordrevet fra sine hjem og lever under elendige forhold i flyktningleirer. 3.500 jenter og kvinner holdes fortsatt i fangenskap, forteller Revin Aswad, som er styreleder i Kulturhuset Yazidiene i Norge.

Selv kom hun til Norge i 1992, etter at faren måtte flykte fra Saddam Husseins Irak. Når Murad får prisen under mandagens seremoni, er hun og mannen på plass i Oslo rådhus.

– Vi føler oss glemt. Muran bidrar til å kaste lys over folkemordet på yazidiene og vårt håp er at fredsprisen skal åpne verdens øyne, sier hun til NTB.

Ber om norsk støtte

14. desember samles yazidiene i Norge til stor fest i Sandefjord, for å hylle Murad som selv dessverre ikke får deltatt, forteller Aswad.

– Vi har leid lokale og musikere og skal ha god mat. Det kommer gjester både fra Sverige, Tyskland og Kurdistan, forteller hun.

Aswad har en klar oppfordring til norske myndigheter.

– Jeg ønsker at norske myndigheter sammen med verdenssamfunnet skal bidra til gjenoppbygging av Sinjar, hjelpe dem som bor i flyktningleirer, beskytte yazidiene og hjelpe dem til å klare seg selv, sier hun.

Fakta om Denis Mukwege

* Vinner av Nobels fredspris for 2018, som han deler med Nadia Murad.

* Født 1. mars 1955 i Bukavu, øst i Kongo.

* Utdannet i Frankrike som gynekolog og kirurg.

* Lege og direktør ved Panzi sykehus i Bukavu. Har spesialisert seg på behandling av kvinner som er blitt voldtatt av militssoldater. Han er en av verdens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysisk skade forårsaket av gruppevoldtekt.

* I en årrekke har 3.600 voldtektsofre kommet til sykehuset årlig for å få hjelp. Rundt 1.200 av disse er så alvorlig skadd at de trenger operasjon.

* I september 2012 holdt han en tale til FN der han fordømte det internasjonale samfunnets og den kongolesiske regjeringens handlingslammelse overfor overgrep i Kongo.

* 25. oktober 2012 ble han utsatt for et attentat. Hans livvakt ble drept i angrepet.

* Mukwege reiste etter attentatet til Europa, men allerede 14. januar var han tilbake i Bukavu.

* Han har fra før mottatt en rekke internasjonale priser, blant annet FNs menneskerettighetspris (2008), Olof Palme-prisen (2009) og EUs Sakharov-pris (2014)

(Kilde: Kirkens Nødhjelp, Wikipedia)

Fakta om Nadia Murad

* Vinner av Nobels fredspris for 2018, som hun deler med Denis Mukwege.

* Født i 1993 i landsbyen Kojo i Sinjar-provinsen nord i Irak, der hun vokste opp og drømte om å bli historielærer og makeupartist.

* Tilhører den etniskreligiøse folkegruppa yazidi, som ikke anerkjennes som rettroende av muslimer.

* Mistet begge foreldre og seks av sine ni brødre da IS gjennomførte folkemord mot yazidiene fra 3. august 2014.

* Bortført med sine to søstre av IS, tvunget til å konvertere og brukt som sexslave til hun rømte en måned senere.

* Kom i 2015 som flyktning til Tyskland, hvor hun siden har vært bosatt.

* Har delt sin historie med FN og verden og kjemper for rettferdighet for yazidiene.

* Ble i 2016 FNs første goodwillambassadør for verdighet for overlevende ofre for menneskehandel.

* Utga i 2017 boka “Den siste jenta: Historien om mitt fangenskap og min kamp mot Den islamske staten ” (norsk oversettelse i 2018).

* Hedret med EUs menneskerettighetspris og Václav Havel-prisen i 2016.

(Kilde: NTB, snl )

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 38
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]