Jan Herdal
Redaktør for oljekrisa.no
Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  

Norske medier spiller bevisst ned opprøret mot president Emmanuel Macron i Frankrike, i håp om at det skal gå over. Det gjør det ikke. Etter 3-4 uker med protester er presidenten mer presset en noensinne, og han har fortsatt dynamikken i konflikten imot seg.

Det er neppe tilfeldig at denne symboltunge videoen, hvor de gule vestene samler seg rundt Den ukjente soldats grav og spontant synger noen strofer fra Marseillaisen er ignorert av norske medier. Franske medier har for lengst trukket paralleller til mai 1968.

Som ventet hjalp ikke onsdagens løfte om å utsette de planlagte prisøkningene på drivstoff i seks måneder, samt frysning av prisøkninger på strøm og gass. De gule vestene erklærte nye, landsomfattende aksjoner til helga. En av bevegelsens mest kjente ledere, Eric Drouet, kalte til nye protester i Paris, nær maktens sentrum – på Champs-Élysées, ved Triumfbuen og Concorde.

Nye meningsmålinger denne uke viser at i Élyséepalasset sitter en stadig mer isolert president, ribbet for autoritet og tillit og med bare vel 20 prosent av folket bak seg, mens protestbevegelsen har over 70 prosent av folket i ryggen. Flere partier, blant dem Le Pens Ressamblement National og det største venstrepartiet, La France insoumise, krever nyvalg. RN er nå største parti på meningsmålingene.

Prisen som Macron må betale for å kjøpe seg fred, blir stadig høyere: – For lite, for seint, skriver konservative Le Figaro. – Smuler er ikke nok, ifølge venstreavisa L`Humanité.  Imens sprer protestene seg til stadig nye grupper.

Onsdag erklærte transportfagforbundene CGT og FO streik og blokader fra søndag kveld, og de krever et møte med transportministeren. I verste fall kan FO kalle ut 700 000 arbeidere, inkludert ambulansførere, pengetransporter og flyttebiler. Bøndenes størst sammenslutning, FNSEA, sier de vil kjempe for bøndenes kår, men uten offisielt å slutte seg til vestene.

Studenter ved Tolbiac Universitet i Paris svarte på Macrons løfter onsdag med å stenge en skolebygning og avlyse undervisningen. Uroen fortsatte på skoler i Marseille, Toulouse, Paris, Normandie og Montpellier. Ungdommen krever skolereformer, og marsjerte videre i Lyon, Bordeaux og Nantes. Studentorganisasjoner annonserte mobilisering torsdag og fredag.

I midten av uka hadde politiet løst blokaden av de fleste bensinstasjonene, men det var fortsatt drivstoffmangel flere steder i landet. Bomstasjoner ble okkupert og bilister sluppet igjennom gratis. Småbedriftseiere blokkerte veier i protest mot høye skatter. Pensjonister marsjerte i protest mot presidentenes elitisme, og krevde høyere pensjon. Andre krevde oppløsning av parlamentet.

Bare for å ha nevnt noe. Det går mot en ny, livlig helg i Paris.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]