Migranter fra Afrika på en trebåt ved siden av redningsskipet Aquarius under en operasjon i Middelhavet nord for Libyas kyst i sommer. Torsdag opplyste SOS Mediterranée, som opererer skipet sammen med Leger Uten Grenser, at båten tas ut av drift. Foto: AP / NTB scanpix.
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Redningsskipet Aquarius, som har reddet migranter fra drukningsdøden i Middelhavet siden 2016, innstiller sine operasjoner.

Det opplyser Leger Uten Grenser (MSF) og SOS Mediterranée, de humanitære organisasjonene som opererer skipet, i en uttalelse torsdag.

Aquarius har vært strandet i Marseille siden tidlig i oktober da Panama trakk tilbake registreringen av skipet i kjølvannet av en forespørsel fra Italias høyrepopulistiske regjering. I November beordret Italia i tillegg at Aquarius skulle tas i arrest, etter å angivelig ha dumpet giftig avfall i sjøen. MSF har avvist anklagene.

– Dette er resultatet av en vedvarende kampanje, ledet av den italienske regjeringen og støttet av andre europeiske land, for å bakvaske, delegitimere og hindre hjelpeorganisasjoner i å gi assistanse til sårbare folk, heter det i en uttalelse fra MSF.

– Kombinert med EUs lite gjennomtenkte eksterne politikk om migrasjon, har denne kampanjen undergravet internasjonal lov og humanitære prinsipper. Ettersom det ikke finnes noen umiddelbar løsning på disse angrepene, har MSF og SOS Mediterranée intet annet valg enn å avslutte Aquarius’ operasjoner, heter det videre.

SOS Mediterranees operasjonsleder Frederic Penard sier at beslutningen om å ta Aquarius ut av drift var «ekstremt vanskelig», men legger til at gruppen ser «aktivt» på mulighetene for å skaffe et nytt skip.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]