Migranter fra Afrika på en trebåt ved siden av redningsskipet Aquarius under en operasjon i Middelhavet nord for Libyas kyst i sommer. Torsdag opplyste SOS Mediterranée, som opererer skipet sammen med Leger Uten Grenser, at båten tas ut av drift. Foto: AP / NTB scanpix.
annonse

Redningsskipet Aquarius, som har reddet migranter fra drukningsdøden i Middelhavet siden 2016, innstiller sine operasjoner.

annonse
annonse

Det opplyser Leger Uten Grenser (MSF) og SOS Mediterranée, de humanitære organisasjonene som opererer skipet, i en uttalelse torsdag.

annonse

Aquarius har vært strandet i Marseille siden tidlig i oktober da Panama trakk tilbake registreringen av skipet i kjølvannet av en forespørsel fra Italias høyrepopulistiske regjering. I November beordret Italia i tillegg at Aquarius skulle tas i arrest, etter å angivelig ha dumpet giftig avfall i sjøen. MSF har avvist anklagene.

– Dette er resultatet av en vedvarende kampanje, ledet av den italienske regjeringen og støttet av andre europeiske land, for å bakvaske, delegitimere og hindre hjelpeorganisasjoner i å gi assistanse til sårbare folk, heter det i en uttalelse fra MSF.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

– Kombinert med EUs lite gjennomtenkte eksterne politikk om migrasjon, har denne kampanjen undergravet internasjonal lov og humanitære prinsipper. Ettersom det ikke finnes noen umiddelbar løsning på disse angrepene, har MSF og SOS Mediterranée intet annet valg enn å avslutte Aquarius’ operasjoner, heter det videre.

SOS Mediterranees operasjonsleder Frederic Penard sier at beslutningen om å ta Aquarius ut av drift var «ekstremt vanskelig», men legger til at gruppen ser «aktivt» på mulighetene for å skaffe et nytt skip.

(©NTB)

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.