Annegret Kramp-Karrenbauer med avtroppende partileder Angela Merkel. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Del saken
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  

CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer overtar som partiets leder etter Angela Merkel.

Hun er en av den forrige partilederens nærmeste allierte, og kalles i Tyskland ofte for «Mini-Merkel».

I forkant av landsmøtet var det Kramp-Karrenbauer som fikk favorittstempelet. Den endelige avstemningsrunden var jevn, og Kramp-Karrenbauer vant over motkandidat Friedrich Merz med bare 35 delegaters overvekt, 517 mot 482.

Hun regnes som sentrumsorientert, men hakket mer konservativ enn Merkel, med en strengere tone i innvandringsdebatten og en mer uttalt motstand mot likekjønnet ekteskap.

Splittelse
Valget av Kramp-Karrenbauer som ny partileder kan bety at det blir lettere for Merkel å sitte som statsminister fram til neste valg, slik hun har sagt at hun ønsker.
Merkel holdt tidligere fredag sin siste tale som leder for konservative CDU. I talen advarte hun blant annet om nasjonalisme, handelskriger og forvitring av vestlige verdier.

I forkant av valget har det vært splittelse i partiet, og partiveteran Wolfgang Schäuble uttrykte at han helst ville at Merz skulle bli den nye lederen. Merz er ansett som å ligge langt unna Merkel, med en mer høyreorientert profil.

Tre kandidater
Schäuble mente Merz ville være bedre egnet til å vinne tilbake velgere fra det ytterliggående høyrepartiet AfD.
Forretningsadvokaten Merz trakk seg ut av politikken for 15 år siden etter å ha lidd nederlag i en bitter maktkamp mot Merkel.

Tre kandidater stilte ved ledervalget fredag. I tillegg til Kramp-Karrenbauer og Merz var også helseminister Jens Spahn med, men han røk ut i første avstemningsrunde.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]