EU-kommisær for indre sikkerhet, Julian King. Foto: AP Photo/Virginia Mayo
Del saken
 • 569
 •  
 •  
 •  
 •  

Foran det kommende EU-valget retter EU-kommisjonen krav mot Facebook, Google, Twitter og andre store IT-aktører om at de må «skjerpe kontrollen av politisk feilinformasjon og falske nyheter som spres på nettet». Dette melder Sveriges Radio.

Julian King, EU-kommisær for indre sikkerhet, har ved en pressekonferanse i Brüssel konstatert at han ikke ønsker å høre flere unnskyldninger fra de utpekte aktørene. Kommisjonen har selv tatt frem en handlingsplan for hvordan man ønsker at ytringsfriheten på internett skal begrenses i valgkampen. Et internett der alt er lov å si er noe som «vi» ikke kan tillate, hevdes det fra kommisjonen.

– Vi kan ikke tillate at internett blir rene ville vesten der alt er tillatt, sa eurokraten Julian King under konferansen.

I Brüssel finnes en uro for utenlandsk innblanding i EU-valget, og Russland er blitt utpekt som det landet man har størst mistanke til.

Kommisjonen har stilt krav om at de sosiale mediene ansetter eksterne «faktagranskere», som skal publisere rettelser til det de anser som falske nyheter. Det er også fremmet ønsker om at det skal implementeres et varslingssystem der EU-landenes makthavere umiddelbart kan bli varslet om «feilinformasjonskampanjer», slik at man kan agere.

Fra og med 1. januar og frem til EU-valget i mai kommer kommisjonen til å evaluere hvordan man anser at de ulike IT-selskapene har oppført seg. Dersom de sosiale mediene blir notert med bunnkarakterer, truer kommisjonen med å ta til begrensninger i ytringsfriheten ved lovendringer.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 569
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]