Den svenske FN-granskeren Zaida Catalán ble drept i den kongolesiske Kasai-provinsen. Foto: Bertil Ericson / TT / NTB scanpix
annonse
annonse

En general i Kongos regjeringshær er pågrepet, anklaget for delaktighet i drapet på to FN-ansatte, blant dem svenske Zaida Catalán.

Catalán ble drept mens hun etterforsket brudd på menneskerettighetene i Kasai-provinsen i Kongo i mars 2017, sammen med amerikaneren Michael Sharp.

Myndighetene i landet hevder at den lokale militsgruppen Kamuina Nsapu sto bak drapene pågrep 20 personer, som nå står for retten.

annonse

SVTs Uppdrag meldte i forrige uke at kongolesiske regjeringsstyrker trolig var innblandet i drapene, noe FNs granskere ifølge hemmeligstemplede dokumenter fikk informasjon om, men valgte å utelate fra sin rapport.

Avslørt av lydopptak
Kongos utenriksminister Leonard She Okitundo avviste dette overfor Sveriges Radio og kalte det «en løgn».

SVT og franske RFI melder nå at den kongolesiske generalen Jean de Dieu Mambweni torsdag ble pågrepet i Kananga, mistenkt for å ha medvirket til drapene på de to FN-ansatte.

annonse

Mambweni nekter for å ha møtt FN-arbeiderne, men under rettssaken mot militsmedlemmene torsdag ble det avspilt et lydopptak, gjort av Catalán, der han snakker med henne.

I opptaket kan en også høre at generalen spiser lunsj med de to FN-arbeiderne, bare to dager før de ble drept.

Sikkerhetstjenesten
Opptaket viser også at Mambweni var i kontakt med den kongolesiske sikkerhetstjenesten, som ifølge hemmeligstemplede FN-dokumenter SVT har fått tilgang til lokket Catalán og Sharp til stedet der de ble drept.

Catalán var datter av en chilener som flyktet fra militærdiktaturet i Chile til Sverige i 1975. Hun vokste opp i Småland og var i flere år aktiv politiker i Miljöpartiet.

I 2010 forlot hun politikken og begynte å arbeide som etterforsker for Europol, blant annet Afghanistan, på vestbredden og i Kongo. I 2016 begynte hun å arbeide for FNs ekspertgruppe i Kongo.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon