Illustrasjonsfoto: Pixabay/Tumisu
annonse

Det er ingen stor hemmelighet at integreringen har mislykkes på mange måter. Vi har i dag folk som har bodd her i mange år uten å engang lære seg enkel kommunikasjonsform. I alle årene, er disse i sine egne parallellsamfunn som sørger for at samfunnet utenfor ikke forstyrrer deres levemåte. Gang på gang blir dette akseptert helt, og nye generasjoner av disse individene vokser opp.

annonse

Men integreringen går også bra på flere områder. Introduksjonsprogrammet har mange mangler, men den blir stadig bedre og mye tyder på at nordmenn nå lærer av sine feil. Integreringen handler om å tilslutte seg de verdiene det nye hjemlandet har, men også å aktivt delta i samfunnet du har kommet til. Her bør flere av punktene endres, og nye punkter som inneholder sanksjoner bør innføres. I dag kan du si at du ikke kan på introduksjonsprogrammet fordi kona di er syk. Dette får ingen følger annet enn at et lite beløp blir trukket fra introduksjonspengene.

annonse

I dag kan du også oppføre deg truende mot andre, vise en grov kvinneforakt og opptre diskriminerende overfor foredragsholdere uten å miste annet enn noen hundre kroner. Dette opplevde jeg nemlig et sted jeg holdt foredrag. Hadde det vært opp til meg, så hadde aldri menn med slike holdninger fått oppholdstillatelse i et land der demokratiet styrer. Disse mennene hadde verken respekt for kvinner eller likestilling. De hadde et forkastelig syn på vestlige verdier og meg som mørk kvinne. Disse opptrådde helt åpenlyst rasistisk, men de ville gått inn i offerrollen og kalt meg for en rasist så fort jeg kritiserte deres religion.  Det er ingenting i deres oppførsel som tyder på at de noen gang vil assimilere vestlige verdier.

Mange innvandrere kommer hit med store håp og drømmer. Jeg husker en somalisk kvinne som kom bort til meg etter et foredrag jeg holdt for dem om integrering. Hun sa hun er sterk troende muslim, men at hun nå hadde fått en jobb som utfordrer hennes tro. Hun skulle bruke uniform på jobben, og det krevde at hun byttet ut de lange kjolene med en bukse, og t-skjorte. Hun sa det var hennes plikt å tilpasse seg det nye landet hun kom til. Fantastisk å høre. Det er heldigvis mange som henne, og disse er også mer tilbøyelige til å ta inn andre verdier. En veldig ung gutt i samme foredraget stilte meg et spørsmål som senere utløste hån og latterliggjøring fra integrerings-motstandere.

annonse
annonse

Han lurte på hvordan vi innvandrere kan ta vekk det dårlige med vår kultur, og heller erstatte det med det gode fra norsk kultur. Det må være det mest reflekterte jeg har fått høre fra en så ung person.  Å ta inn verdier som toleranse, likeverd og aksept vil i teorien si at man har internalisert de gode norske verdiene og blitt verdimessig assimilert. Kun da kan man kalle seg integrert og leve et fullverdig liv i Norge.

Senere har jeg møtt på en muslimsk kvinne fra Syria. Hun skulle ikke bøye seg for de nye reglene om arbeidsuniform. Kvinner fra Syria og Somalia er underrepresentert i sysselsetting, og kun 5 prosent av kvinnene fra Syria er i full stilling. De somaliske kvinnene utgjør kun 10 prosent. Om hun ikke fikk en jobb der hennes tro ble respektert, var hun heller ikke interessert i å bidra. Hun tok det for gitt at dine og mine skattepenger skulle dekke hennes behov for å tro på en Gud som ikke tillater henne å være en del av et samfunn.

Jeg kjenner dessverre igjen hennes mentalitet. Det er mange nyankomne innvandrere som ikke vil røre gris, alkohol eller det motsatte kjønn. Noen drar det så langt at de nekter å håndhilse på det motsatte kjønn.

Forslag om verdimessig assimilering ser ut til å være fraværende i introduksjonsprogrammet. Her er det også nesten ingen krav til de nyankomne flyktninger som sier noe om at det er ønsket at de følger de norske lovene og ikke deres religiøse overbevisninger. Berøringsangsten står synlig skrevet, men den er unnskyldt med «respekt» for andres tro. Heller ingen krav om at det skal være fokus på tro som noe personlig, og ikke noe som skal stagnere integreringen. Og det er også fravær av krav om å legge bort upraktisk påkledning som gjør smelting inn i samfunnet umulig. Det ble avslørt av NRK at noen muslimske kvinner dekker seg til mer på slutten av introduksjonsprogrammet for å unngå å jobbe. Dette vet mange om, men de får lov til å holde på. Det er lettere å ta hensyn til andres tro enn å faktisk ta hensyn til velferdsetaten.

 

 

 

 

 

 

 

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.