Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

FNs generalforsamling forkastet torsdag kveld et amerikansk forslag med sterk kritikk av terrorbevegelsen Hamas. Norge stemte for resolusjonen, men før det sikret Norge et knepent flertall for at det trengtes 2/3-flertall for å få den vedtatt.

Ved denne avstemningen manglet det kun tre stemmer for å forhindre at det var nødvendig med et så stort flertall. Fordi Norge, Sveits og New Zealand avstod fra å stemme ble araberstatenes forslag om 2/3-flertall vedtatt.

Resett.no får bekreftet av presseansvarlig i Utenriksdepartementet at Norge avstod fra å stemme i voteringen som sikret 2/3-flertall for resolusjonen, og dermed gjorde det tilnærmet umulig å få den gjennom.

Hillel Neuer er leder for organisasjonen UN Watch som holder øye med om FN følger opp sin egen pakt. I en twitter-melding raser han mot de tre landene som var ansvarlige for at resolusjonen ikke ble vedtatt. Han kaller det skammelig og mener at de ved deres stemmegivning støttet terror, skriver Bjarte Bjellås fra Vennesla til Resett.no. Han fulgte Neuers twitter-meldinger under voteringen og debatten.

Teksten i resolusjonsforslaget fordømte Hamas for rakettangrepene mot den israelske sivilbefolkningen og ba om en stopp i volden og angrepene. Den ble frontet av USAs avtroppende FN-ambassadør Nikki Haley, som gjentatte ganger har anklaget FN for å være anti-israelsk.

Det var de arabiske landene som krevde at resolusjonen måtte få 2/3 flertall. Etter en avstemming ble dette kravet vedtatt med 75 mot 72 stemmer. 26 land avsto fra å stemme.

Kravet hadde ikke blitt vedtatt om ikke Norge, Sveits og New Zealand hadde avstått fra å stemme. Norge stemte i motsetning til alle EU-land ikke imot det arabiske kravet om 2/3 flertall, som i realiteten ødela alle sjanser for at resolusjonen skulle bli vedtatt i FNs generalforsamling.

Da hjalp det lite at Norge i neste runde stemte for resolusjonen. 87 land stemte for å fordømme Hamas mens 57 stemte imot. 33 land avsto fra å stemme. Selv om resolusjonen fikk et klart flertall ble den altså ikke vedtatt, på grunn av kravet om 2/3 flertall – som Norge hjalp til med å få gjennom ved sin avståelse.

Hvis resolusjonen hadde blitt vedtatt hadde det vært første gang at FNs generalforsamling hadde fordømt den islamistiske terrororganisasjonen. Den israelske statsministeren sier likevel til den israelske avisen Ynet Newsat han er fornøyd med avstemningen, selv om resolusjonen ikke ble vedtatt, fordi det er første gang et flertall av FN-stater stemmer for å fordømme Hamas.