Ordet "Rasist" er tagget på en bil og på huset til justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Del saken
 • 438
 •  
 •  
 •  
 •  

Teatersjefen ved Black Box Teater tar avstand fra hærverket som er blitt begått på justisminister Tor Mikkel Wara eiendom, men sier at hun står for bruken av bilder av statsrådens hus i forestillingen «Ways of Seeing». Dette rapporterer NRK.

For en stund siden ble det kjent at kunstnerne som står bak teaterforestillingen «Ways of Seeing» har smugfilmet hjemmene til personer med tilknytning til Høyre, FrP, Resett og NATO, deriblant huset til justisminister Tor Mikkel Wara. Videoopptak av hjemmene ble vist frem under forestillingen. Dette har medført kraftige reaksjoner fra de som mot sin vilje har fått sine hjem filmet.

Justisministeren våknet fredag morgen til at noen hadde vandalisert huset og bilen hans men skjellsord og hakekors, i tillegg til at det stakk en hyssing ut av bensintanken på bilen.

Teatersjef ved Black Box, Anne-Cécile Sibué-Birkeland, forteller statskanalen at teatret ennå ikke er blitt kontaktet av politiet. Hun understreker at hun står for bruken av de omstridte filmklippene i teaterforestillingen. Stykket er basert på en konspirasjonsteori om et «rasistisk nettverk» støttet av landets økonomiske elite.

– Jeg står for programmet og vi deler det juridiske ansvaret når det gjelder mulige konsekvenser av forestillingen. Det er en del av risikoen vi tar, men jeg håper selvfølgelig at det ikke er noen sammenheng mellom stykket og handlingene mot Wara, sier Sibué-Birkeland.

Hun presiserer at hun tar avstand fra truslene mot statsråden.

– Det er en svært alvorlig sak. Jeg er sjokkert. All form for vold må fordømmes. Dersom volden øker i samfunnet, er det et uttrykk for at demokratiet svikter, sier teatersjefen.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (FrP) var en av de andre som mot sin vilje fikk sitt hjem filmet til bruk i teaterforestillingen «Ways of Seeing». Han sier at stykket er bygget på konspirasjonsteorier, og at truslene og hærverket Wara har blitt utsatt for nok trolig kan knyttes til teaterforestillingen.

– Det er i alle fall nærliggende å tro at dette kan knyttes til teaterforestillingen hvor man lå ute i buskene og filmet boligen til justisministeren og andre. Dette kan skape holdninger og kanskje vilje der ute til å gjøre hærverk og andre ting som er veldig negativt, sier Tybring-Gjedde.

Resett-redaktør Helge Lurås fikk også sitt hus filmet og vist i Black Box-stykket. Han sier i en kommentar at skadeverket og truslene mot Wara er bekymringsfullt for alle som ble eksponert i kunststykket og den påfølgende medieomtalen.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 438
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]