AP Photo/Michel Euler)
annonse
135 personer er skadd etter at 125.000 demonstranter i gule vester samlet seg for nye protester i Frankrike.

Av de 135 skadde er 17 politibetjenter. Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner sier at «enestående» sikkerhetstiltak gjorde at politiet kunne arrestere nesten 1.000 personer.

annonse
annonse

Nyhetsbyrået AFP melder på sin side at 1.385 personer er arrestert.

annonse

Han sier lørdag kveld at situasjonen er under kontroll, men beskriver volden som «totalt uakseptabel».

I Paris alene demonstrerte minst 10.000 «gule vester» lørdag ettermiddag, opplyser Frankrikes viseinnenriksminister Laurent Nunez.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Statsminister Édouard Philippe maner lørdag til dialog med representanter fra de gule vestene.

– Dialogen har begynt og den må fortsette. Presidenten vil tale, og han vil foreslå tiltak som gjør dialogen fruktbar, sier han.

Politiet brukte vann, tåregass og gummikuler

Det franske opprørspolitiet benyttet seg av vannkanoner, tåregass og gummikuler for å hindre at demonstrantene samlet seg rundt presidentpalasset.

Ved Champs-Élysées, som forrige helg var arenaen for de verste opptøyene i den franske hovedstaden på flere tiår, ble det meldt om flere sammenstøt mellom demonstranter og politifolk. TV-bilder fra stedet viste at flere demonstranter kastet stein mot politiet, som svarte med tåregass.

Det har også kommet inn flere rapporter og bilder av påtente biler.

Pansrede kjøretøy

Mer enn 8.000 politifolk ble kalt ut til den franske hovedstaden for å holde orden under lørdagens protester.

Turistattraksjoner som Eiffeltårnet, Louvre-museet og Musée d’Orsay er stengt og godt beskyttet av pansrede kjøretøy og politifolk utstyrt med skjold, og mange butikker og restauranter lukket dørene selv om det er midt i shoppingsesongen før julen.

Før demonstrasjonene begynte gjennomførte politiet kontroller av folk som ankom byen med tog eller tok seg til de mest urolige områdene ved Champs-Élysées og Place de la Bastille. Minst 284 mennesker ble pågrepet, flere av dem for å ha hatt med seg masker, hammere, spretterter og steiner som kunne blitt brukt til å angripe politiet.

Frykter ultravoldelige

På landsbasis ble det satt inn 89.000 politifolk for å holde orden under helgens demonstrasjoner. De fleste av kampene i fransk toppfotball denne helgen er utsatt, og det samme gjelder opera- og teaterforestillinger.

Innenriksminister Christophe Castaner sa fredag at han ventet færre demonstrasjoner enn forrige gang, men la samtidig til at flere av dem som kommer er farlige.

– Blant demonstrantene er det ultravoldelige individer. De siste tre ukene har produsert et monster som har rømt fra skaperne sine, sa Castaner.

Mer enn drivstoff

I kjølvannet av protestene de siste helgene har president Emmanuel Macrons regjering bestemt seg for å droppe den forhatte avgiftsøkningen på drivstoff, som utløste den første runden med demonstrasjoner.

Protestbølgen ledet an av de såkalte «gule vestene» – etter refleksvesten alle er pålagt å ha i bilen – er imidlertid blitt til noe større.

Det handler ikke lenger bare om dyrere bensin og diesel. Demonstrasjonen er blitt en langt bredere protestbevegelse mot Macrons styre. Presidenten, som beskyldes for å drive «en regjering for de rike», får støtte fra snaut en firedel av befolkningen. 72 prosent sier tross volden og kaoset protestene har utløst, at de støtter de «gule vestene».

Radikale og moderate

De «gule vestene» er heller ingen organisert bevegelse. Statsminister Édouard Philippe holdt fredag et møte med folk som betegnet seg selv som «moderate» representanter fra gruppen. De oppfordret folk til å droppe helgens protester.

De mer radikale holder imidlertid stand, og i sosiale medier florerte det oppfordringer om å angripe politifolk og storme presidentpalasset som har skapt bekymringer for myndighetene. Mange av de mer radikale krever at Macron går av før de gir seg.

I tillegg til Frankrike har protestene spredd seg til nabolandet Belgia og også helt til Nederland.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.