Rana Ghanem fra Jemens regjering uttelar seg under Jemenforhandlingern på Johannesbergs slott i Rimbo. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Sjefforhandleren for Houthi-opprørerne i Jemen sier at han vil gjøre Hodeida til en nøytral sone. Regjeringen svarer med å kreve full kontroll over havnebyen.

De krigførende partene i Jemen møttes lørdag til tredje dag med fredssamtaler på Johannesbergs slott Rimbo i Sverige.

Både den internasjonalt anerkjente regjeringen, som støttes av en USA-sponset og saudiledet koalisjon, og de Iran-støttede Houthi-opprørerne har sagt at de er innstilt på å kjempe for fred etter fire år med ødeleggende krig.

annonse

Under en pause i lørdagens forhandlinger foreslo Houthi-opprørernes sjefforhandler Mohammed Abdusalam et kompromiss om havnebyen Hodeida, som han vil gjøre til en «nøytral sone».

Den strategisk viktige byen kontrolleres av Houthi-opprørerne, men har de siste månedene kommet under harde angrep fra Saudi-Arabia og deres koalisjonspartnere og støttespillere.

Avvist

Om lag 70 prosent av all import til Jemen har tidligere skjedd via havnen i Hodeida, som ifølge FN derfor har vært livsnerven for rundt 28 millioner mennesker som er avhengige av mat utenfra.

annonse

Et av kravene fra regjeringen har vært at Houthi-opprørerne trekker seg helt ut av den strategisk viktige havnebyen, og Jemens utenriksminister Hisham Sharaf avviste lørdag kompromissforslaget fra Abdusalam.

– Havna i Hodeida må gå til regjeringen, sa han.

– Useriøse

Samtidig anklagde regjeringsdelegasjonens eneste kvinnelige medlem, Rana Ghanem, Houthi-opprørerne for å ikke ta fredsforhandlingene i Sverige seriøst.

– Våre forventninger stammer av erfaring, og av erfaring vil jeg si nei, de er ikke seriøse, sa hun.

Hun bekreftet også at partene ennå ikke har møttes ansikt til ansikt, og at det isteden er FNs spesialutsending Martin Griffiths og hans team som har drevet skyttelvirksomhet mellom Houthi-delegasjonen og regjeringsdelegasjonen.

– Det har imidlertid vært uformelle samtaler i gangene, sa Ghanem.

Forventer ikke enighet

Samtalene startet med en optimistisk tone torsdag, da de krigførende partene ble enige om en omfattende utveksling av fanger. Det ga håp om at samtalene i Sverige ikke ville ende med ytterligere vold slik tidligere forsøk har gjort.

FN har på sin side tonet ned forventningene til samtalene, og uttalt at de ikke ser for seg at samtalene vil føre til noen endelig politisk enighet mellom partene Jemen.

annonse

Isteden er det Jemens skakkjørte økonomi, mulighetene for å åpne humanitære korridorer, fangeutveksling, gjenåpning av flyplassen i Sana og skjebnen til Hodeida som er hovedtemaene.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon