Fartøyet Aquarius til kai i Marseilles, Frankrike. Foto: BORIS HORVAT / AFP

Etter måneder med problemer har Leger Uten Grenser (MSF) annonsert at de nå avslutter sin transportvirksomhet i Middelhavet, der de frakter irregulære migranter til Europa.

annonse

NGOen erklærte torsdag at deres såkalte redningsaksjoner i Middelhavet vil opphøre, og at press fra myndigheter gjør at de ikke vil fortsette å la skipet Aquarius operere langs Libya-kysten. Særlig den italienske regjeringen får kritikk fra Leger Uten Grenser, for å ha forhindret gruppens aktiviteter.

– Dette er et resultat av en pågående kampanje frontet av den italienske regjeringen, og støttet av andre europeiske stater, for å delegitimisere, sverte og hindre hjelpeorganisasjoner som gir assistanse til sårbare mennesker, hevder NGOen i en uttalelse.

Direktør i Leger Uten Grenser, Nelke Manders, mener at organisasjonens beslutning vil lede til flere dødsfall til sjøs, og at flere dødsfall vil gå ubemerket.

Ifølge en analyse fra Frontex er NGOenes tilstedeværelse i Middelhavet til hjelp for kriminelle, som kan «oppnå sine mål» med minst mulig kostnad. Organisasjoner som Leger Uten Grenser hjelper kriminelle ved å «styrke deres forretningsmodell ved å øke [migrantenes] sjanse for å lykkes», heter det i denne rapporten fra EUs kystvakt og grensekontroll.

Kritikere av NGO-transportørene har også påpekt at disse hjelpeorganisasjonene bringer migranter til europeiske havner, snarere enn å frakte dem til afrikanske havner som ligger mye nærmere der de er blitt plukket opp. Dermed kan det se ut som om at det å redde liv ikke er hovedprioriteten til Leger Uten Grenser og andre.

Fartøyet Aquarius har plukket opp 30 000 migranter i Middelhavet siden februar 2016, men mannskapet har den siste tiden støtt på flere problemer som har vanskeliggjort deres virksomhet. Først mistet skipet retten til å seile under Gibraltars flagg, deretter mistet de også retten til å seile under Panamas flagg. Dermed ble skipet liggende til kai i den franske byen Marseille.

Italias innenriksminister Matteo Salvini er positiv til at Leger Uten Grenser avslutter sin transportvirksomhet.

– Færre avganger, færre ankomster, færre dødsfall. Det er bra, konstaterte Salvini overfor Il Giornale, som en reaksjon på erklæringen.

Italienske myndigheters innsatser mot irregulær migrasjon har gitt resultater. Antall ankomster til Italia er blitt redusert med 80 prosent i løpet av de siste to årene.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.