REUTERS/Mike Blake
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Lørdag ble de to første av totalt tolv NASA-raketter skutt opp på fra Andøya. Politiet ble nedringt av personer som trodde det var nødbluss.

– Politiets operasjonssentraler i Tromsø og Bodø mottok en rekke nødmeldinger vedrørende nødbluss, nødraketter samt lysfenomen på himmelen samtidig over store deler av Troms og Nordland, opplyser Troms politidistrikt på Twitter lørdag formiddag.

Det viste seg raskt at de såkalte nødblussene og nødrakettene var de to første forskningsrakettene fra NASA som ble skutt opp fra Andøya Space Center (ASC).

Internasjonalt samarbeid

Rakettene skal undersøke den øvre delen av jordas atmosfære og er et resultat av et internasjonalt samarbeide for å få flere raketter i lufta samtidig. En sentral del av prosjektet går også ut på å forenkle datadelingen mellom partnerne i prosjektet, skriver Universitetet i Oslos nettavis Titan.

Jorda er omgitt av et magnetfelt som beskytter mot strømmen av ladde partikler fra sola, det som kalles solvinden. To steder på jorda, i polområdene, har magnetfeltet hull, en slags trakt hvor solpartiklene kan strømme ned og komme i direkte kontakt med jordas atmosfære.

Nord-Norge og Svalbard har en unik beliggenhet for å kunne få tilgang til den nordlige trakten, og forberedelsene til oppskytningen har pågått en god stund.

Væravhengig

Fire NASA-raketter er først ut, de to fra Andøya og to fra Svalbard.

Oppskytningen er avhengig av værforhold og gunstige forhold i ionosfæren, og de to neste rakettene vil bli skutt opp i løpet av de neste ukene.

Tre av NASA-rakettene som skytes opp nå i desember, har romværinstrumenter fra Universitetet i Oslo om bord.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]