Illustrasjonsbilde. REUTERS/Carlo Allegri
annonse
annonse

USA, Russland, Saudi-Arabia og Kuwait vil bare «notere» funnene i FN-rapporten som skal være referansepunktet i forhandlingene ved klimatoppmøtet i Katowice.

De fire er de eneste av de nesten 200 medlemslandene som ikke vil anerkjenne rapporten FNs klimapanel offentliggjorde i oktober.

USAs utenriksdepartement skriver i en uttalelse at «USA er villige til å notere rapporten og uttrykke beundring for forskerne som produserte den», men at «USA ikke godkjenner funnene i rapporten».

annonse

Russland, Saudi-Arabia og Kuwait tar til orde for at rapporten skal bli «notert», men ikke «anerkjent». Om det endelige rammeverket sier at rapporten bare skal «noteres», vil den være lettere for regjeringer å ignorere.

En vekker

Rapporten spår en dyster fremtid for verden om man ikke når Parisavtalens mål om å begrense den globale oppvarmingen til maksimalt 2 og helst 1,5 grader over førindustriell tid. Den ble sett på som en vekker for politikerne da den ble offentliggjort.

– At en gruppe på fire land forsøker å undergrave viktigheten til en forskningsrapport de selv, sammen med alle andre land, ba om for tre år siden i Paris er ganske bemerkelsesverdig, sier Alden Meyer fra organisasjonen Union of Concerned Scientists til nyhetsbyrået AP.

– Flaut

Ingen av de fire oljeeksportlandene ville si om deres motstand mot rapporten bunner i forslaget om at fossilt drivstoff må fases ut innen 2050, da olje, kull og gass er store kilder til CO2-utslipp.

– Det er flaut for verdens ledende vitenskapelige supermakt å være i en posisjon der man må nekte å tro på en rapport som ble skrevet at verdens vitenskapelige fellesskap, inkludert et stort antall fremragende amerikanske forskere, sier Meyer.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon