Fredsprisvinner Denis Mukwege under pressekonferansen på Nobelinstituttet i Oslo søndag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
annonse

Elbilene på veiene våre og smarttelefonene i lommene våre har en stor menneskelig kostnad i Kongo. – Vi har alle et ansvar, sier fredsprisvinner Denis Mukwege.

annonse
annonse

Batteriene til elbiler, smarttelefoner og mange andre produkter bruker i dag kobolt. Over halvparten av all kobolt i verden, kommer fra Mukweges hjemland Kongo, skriver NRK.

annonse

Under søndagens pressekonferanse på Nobelinstituttet i Oslo tok fredsprisvinneren et oppgjør med industrien, som han mener er en viktig driver for den væpnede konflikten som fortsatt pågår i landet.

– Vi har nå en mulighet til å la verden se de menneskelige kostnadene ved alle maskinene vi bruker. Krigen i Kongo er ikke en etnisk krig eller religiøs krig. Det er en krig om ressurser. Og de ressursene brukes over hele verden, sa Mukwege.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

– Det som skjer i Kongo, er plyndring av naturressurser. Resultatet av denne plyndringen har vi alle i lommene våre. Så vi har alle et ansvar her. Vi kan si nei til ulovlig salg av mineraler. Det er en skam, og noe vi ikke må akseptere. Det er vårt ansvar, sa Mukwege.

Kvinnekroppen blir slagmark
Selv er Mukwege lege og direktør ved Panzi sykehus i Bukavu i Kongo. Han har spesialisert seg på behandling av kvinner som er blitt voldtatt av militssoldater, og er en av verdens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysisk skade forårsaket av gruppevoldtekt.

Fredsprisen ble han tildelt nettopp for arbeidet med å behandle kvinner som har vært utsatt for seksuell vold som våpen i væpnet konflikt. I en årrekke har 3.600 voldtektsofre kommet til Mukweges sykehus årlig for å få hjelp. Rundt 1.200 av disse er så alvorlig skadd at de trenger operasjon.

– Det er ofte kvinnene som betaler den høyeste prisen i væpnede konflikter, og vi har nå kommet til et punkt der det ikke er nok kun å snakke om det. For å fordømme dette, er vi virkelig nødt til å gjøre det gjennom handlinger, sa kongoleseren.

– I væpnede konflikter blir kvinnekroppen en slagmark, og det er uakseptabelt i vår tid, sa han.

– Anerkjennelse
Mukwege deler årets fredspris med Nadia Murad, en kvinne fra yazidi-minoriteten i Irak som rømte fra IS-fangenskap og siden har delt sin sterke historie med resten av verden.
Nobelkomiteen har fått ros for beslutningen om å gi prisen til de to, og håper på at prisen kan gi et løft til arbeidet for ofrene for seksualisert vold. Det er et håp Mukwege deler.

– Selvfølgelig er denne prisen viktig. Hvorfor? Fordi akkurat nå er hele verdens blikk rettet mot oss. Dette kaster nytt lys over hva kvinner blir utsatt for i væpnede konflikter. Nå kan vi ikke si at vi ikke handlet fordi vi ikke visste. Nå vet alle, sa Mukwege.

(©NTB)

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.