De to kinesiske tegnene som utgjør Huaweis navn betyr bokstavelig "For å tjene Kina." Illustrasjonsbilde Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Kina har kalt inn USAs ambassadør i landet til UD for å protestere mot pågripelsen av Huaweis bedragerianklagede finansdirektør Meng Wanzhou.

Meng ble pågrepet sist uke i Canada på bakgrunn av en arrestordre fra USA.

Viseutenriksminister Le Yucheng fremmet søndag sterke protester mot pågripelsen overfor den amerikanske ambassadøren Terry Branstad. Det skriver det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

annonse

USA anklager Meng for bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran.

Anklagen er sentrert rundt selskapet SkyCom, som har solgt teletjenester til Iran. Påtalemyndigheten ser SkyCom som en del av Huawei, noe Meng avviser og flere ganger skal ha nektet for overfor amerikanske bankfunksjonærer.

Meng er i tillegg til å være Huaweis finansdirektør også i mobilgigantens styre, og datteren til Ren Zhengfei, som stiftet selskapet.

annonse

Le omtalte Mengs pågripelse som «ekstremt sjokkerende» og krevde at USA opphever arrestordren mot henne, melder Xinhua.

Le ber USA om å «umiddelbart korrigere sine gale handlinger» og sier Kina selv vil velge hvordan de skal jobbe videre med saken basert på responsen fra USA.

Canadas ambassadør til Kina, John McCallum, ble innkalt til kinesisk UD lørdag av samme årsak. Han fikk beskjed om at det vil medføre «alvorlige konsekvenser» om ikke Meng blir løslatt umiddelbart.

En amerikansk tjenestemann sier søndag at Mengs pågripelse ikke bør ramme handelsforhandlinger mellom landene.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon