Jan Schibbye Hervig
Forlegger og redaktør
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken
 • 724
 •  
 •  
 •  
 •  

Slik kan kaker, farger og former bli rasistiske uttrykk, og bli så tabubelagt at foreldre som baker sammen med barna ikke våger å lage tradisjonelle kaker – som pepperkake. Av frykt for at rasismekortet som benyttes ved alle tenkelige og utenkelige anledninger i Sverige skal brukes mot barna. Nylig ble Sveriges mest populære kake, negerbolle, bannlyst på det sterkeste. Og bakeriene innordnet seg ganske raskt forbudet av redsel for å bli bøtelagt.

Svenske tradisjoner velges bort og fordømmes for å ikke å krenke nysvenskene.

På Linöskolan i Kalmar kommer årets luciatog neppe til å vise pepperkakefigurer, som har vært vanlig tidligere. En forelder forteller om sin datter som kommer hjem fra skolen og sier at de ikke får bake pepperkaker til luciatoget fordi det er rasistisk. Mange foreldre har reagert med forskrekkelse på sosiale medier.

Det opprører mange at rasismedebatten har sporet helt av. Foreldre føler frykt og våger ikke noe annet enn å følge den store flokken. En sier «jeg blir så lei av at det skal lages problemer av noe som ikke er problemer».

Rektor på Linöskolan, Karin Berggren, ønsket først ikke å kommentere saken da avisen «24Kalmar» tok kontakt. Et døgn senere stiller hun til intervju og da bagatelliserer hun hele saken med at det var en misforståelse, og deretter skylder hun på en av lærerne som oppfattet pepperkakefigurer som «støtende».

Da var skaden allerede skjedd og nyheten spredd på sosiale medier. Jeg tør se de foreldre som heretter våger seg på pepperkake-figurer sammen med barna. Selvsagt vil ingen at barna skal bli ofre for rabiate anti-rasistene.

 

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 724
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]