Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse

Slik kan kaker, farger og former bli rasistiske uttrykk, og bli så tabubelagt at foreldre som baker sammen med barna ikke våger å lage tradisjonelle kaker – som pepperkake. Av frykt for at rasismekortet som benyttes ved alle tenkelige og utenkelige anledninger i Sverige skal brukes mot barna. Nylig ble Sveriges mest populære kake, negerbolle, bannlyst på det sterkeste. Og bakeriene innordnet seg ganske raskt forbudet av redsel for å bli bøtelagt.

annonse

Svenske tradisjoner velges bort og fordømmes for å ikke å krenke nysvenskene.

annonse
Reklame fra Resett butikken

På Linöskolan i Kalmar kommer årets luciatog neppe til å vise pepperkakefigurer, som har vært vanlig tidligere. En forelder forteller om sin datter som kommer hjem fra skolen og sier at de ikke får bake pepperkaker til luciatoget fordi det er rasistisk. Mange foreldre har reagert med forskrekkelse på sosiale medier.

Det opprører mange at rasismedebatten har sporet helt av. Foreldre føler frykt og våger ikke noe annet enn å følge den store flokken. En sier «jeg blir så lei av at det skal lages problemer av noe som ikke er problemer».

Rektor på Linöskolan, Karin Berggren, ønsket først ikke å kommentere saken da avisen «24Kalmar» tok kontakt. Et døgn senere stiller hun til intervju og da bagatelliserer hun hele saken med at det var en misforståelse, og deretter skylder hun på en av lærerne som oppfattet pepperkakefigurer som «støtende».

annonse
annonse

Da var skaden allerede skjedd og nyheten spredd på sosiale medier. Jeg tør se de foreldre som heretter våger seg på pepperkake-figurer sammen med barna. Selvsagt vil ingen at barna skal bli ofre for rabiate anti-rasistene.

 

 

annonse
Reklame

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.