Donna Strickland tar imot nobelprisen i fysikk av kong Carl Gustaf. Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Nobelprisutdelingen i Stockholm mandag var historisk. For første gang var det ingen litteraturpris, og for første gang på 55 år mottok en kvinne fysikkprisen.

Med sedvanlig pomp og prakt glitret kongefamilien med sitt nærvær, sammen med prismottakerne og de rundt 1.500 gjestene under den høytidelige seremonien i Konserthuset i Stockholm.

Overdådige blomsterarrangement dannet ramme rundt den pent kledde forsamlingen. På scenen ventet kongefamilien som tok imot prisvinnerne én etter én.

annonse

Først ut av prismottakerne var årets vinnere av fysikkprisen – Gérard Mourou og Donna Strickland. Den tredje fysikkprisvinneren, 96 år gamle Arthur Ashkin, var ikke til stede, men var representert ved sin sønn Michael Ashkin.

Ashkin var den første som tok imot medaljen og diplomet fra kongen. Strickland er den første kvinnen som har fått fysikkprisen på 55 år, og den tredje kvinnen noensinne.

– Det var fantastisk. Det var vakker musikk og vi fikk treffe en konge, sa Strickland til den svenske kringkasteren SVT etter prisutdelingen.

Kjemiprisvinnerne Frances Arnold, George Smith og Gregory Winter var de neste som tok imot pris og diplom på scenen, fulgt av James Allison og Tasuku Honjo, som vant årets nobelpris i fysiologi eller medisin.

annonse

Sist opp på scenen var økonomene William Nordhaus og Paul Romer.

Kungliga Filharmoniska Orkestern sto for musikken, og solist var sopranen Christina Nilsson.

Etter prisutdelingen gikk prismottakerne og gjestene videre til den storstilte banketten og påfølgende festen i rådhuset i Stockholm.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon