Illustrasjonsbilde. Frankrikes president Emmanuel Macron. Lehtikuva/Mikko Stig via REUTERS
annonse
annonse

President Emmanuel Macron bøter på såret etter de omfattende protestene med økt minstelønn og andre tiltak. Han sier han har forståelse for folks misnøye.

Minstelønnen skal heves med 100 euro i måneden fra neste år, og det skal ikke lenger være skatt på overtidsjobbing, kunngjorde presidenten i en 13 minutter lang fjernsynssendt tale til nasjonen mandag kveld. Minstelønnen er i år på 1.498 euro før skatt, og 1.185 euro etter skatt. Det tilsvarer henholdsvis om lag 14.500 og 11.500 kroner.

Macron avlyser den upopulære skatteøkningen for pensjonister og kaller den «urettferdig», og varsler skattetiltak for å ivareta lavtlønnede.

annonse

Arbeidsgivere som har råd til det bør gi sine ansatte en lønnsbonus ved utgangen av året, og den skal være skattefri, sa presidenten.

Innrømmelse

I en uvanlig innrømmelse sa Macron at han er delvis ansvarlig for å ha fyrt opp under drivstoffprotestene. Han sa han har forståelse for at «noen av dere ble såret av mine uttalelser», og forståelse for folks sinne og oppgitthet over levekostnadene. 40 års misnøye ligger bak protestene, sa han.

Men presidenten slo også fast at de ansvarlige for de voldelige protestene skal stilles til ansvar for sine handlinger.

– Det finnes ikke noe sinne som rettferdiggjør angrep på politi eller plyndring av butikker, sa Macron.

annonse
Samlet nasjon

Finansminister Bruno Le Maire sier de nye tiltakene skal ha søkelyset på å hjelpe den franske arbeiderklassen.

– Vi står klare til å gjøre det som trengs, sier han til radiostasjonen RTL.

– Det viktige nå er å få avsluttet krisen, gjenopprette fred og samle landet igjen, sier han.

Ifølge Le Maire har demonstrasjonene til nå kostet Frankrike 0,1 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP).

– Det betyr færre jobber, det betyr mindre velstand for hele landet, sier finansministeren.

annonse
Nye demonstrasjoner

Demonstranter iført gule vester har siden midten av forrige måned protestert mot regjeringens planlagte økning i bensin- og dieselavgifter. Demonstrasjonene har siden den gang utviklet seg til å bli en bredere bevegelse mot regjeringen, og enkelte demonstranter har tatt til orde for at Macron må gå av.

– Macron er der kun for de rike, ikke for alle franskmenn, sa den 68 år gamle pensjonisten Jean-Pierre Meunuer under en demonstrasjon i Paris forrige lørdag.

Det er uklart om Macrons forsonende ord og tiltak som skal slå bedre ut for dårlig stilte franskmenn, vil være nok til å sette en stopper for misnøyen.

Noen representanter for demonstrantene varsler nye protester lørdag.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon