Illustrasjonsbilde. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse

Væpnet milits har tatt kontroll over ett av Libyas største oljefelt, der norske Equinor er en av flere partnere.

Militssoldatene tok kontroll over Sharara-feltet søndag, opplyser Libyan National Oil Corporation (NOC). Feltet har hatt en produksjon på 315.000 fat olje om dagen, rundt en tredel av Libyas samlede produksjon.

Akakus Oil Operations er operatør på Sharara-feltet, som eies av NOC og et konsortium bestående av spanske Repsol, franske Total, østerrikske OMV og norske Equinor.

annonse

Nedstengningen av Sharara-feltet kan også ramme produksjonen fra flere nabofelt, blant dem al-Feel, som er avhengige av feltet for elektrisitetsproduksjon.

Det store al-Zawiya-raffineriet blir også rammet, ettersom det er avhengig av olje fra Sharara for å kunne produsere drivstoff for det libyske markedet.

Det er ikke kjent hvilken milits som har tatt kontroll over oljefeltet, eller hvilke krav den eventuelt stiller for å trekke seg tilbake.

annonse

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

Landet har i dag rivaliserende regjeringer og nasjonalforsamlinger og et utall militsgrupper kjemper om makt og territorier.

(©NTB)

nils.inge.kruhaug@ntb.no

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse