Oslo 20181210. Denis Mukwege holder sin Nobeltale. Nadia Murad og Denis Mukwege mottar Nobels fredspris i Oslo rådhus mandag. Prisen blir overrakt av Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen. Nadia Murad og Denis Mukwege tildeles Nobels fredspris for sin kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter. POOL Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg tilegner denne prisen alle ofre for seksualisert vold rundt om i verden, sa fredsprisvinner Denis Mukwege i sitt Nobelforedrag.

annonse

Fredsprisvinneren sa han mottok prisen på vegne av det kongolesiske folk.

– Det er med ydmykhet jeg står foran dere i dag for å gi en stemme til ofrene for seksualisert vold i væpnede konflikter og mine landsmenns håp, sa han.

Han poengterte at den menneskelige prisen for dette har vært hundretusenvis av voldtatte kvinner, over 4 millioner internt fordrevne og tap av 6 millioner menneskeliv i den demokratiske folkerepublikken Kongo.

– Forestill dere at like mange mennesker som hele den danske befolkningen hadde blitt utradert, sa han.

Mukwege tok dessuten opp forbrukersamfunnet og knyttet dette til sitt hjemland.

– Vi er alle glade i fine biler, smykker og gadgets. Jeg har selv en smarttelefon. Disse gjenstandene inneholder mineraler som finnes i vårt land. Ofte utvinnes de av unge barn under umenneskelige forhold, ofre for trusler og seksuell vold, sa han.

Han tok til orde for at det minste vi som forbrukere kan gjøre, er å insistere på at disse produktene fremstilles på en slik måte at menneskeverdet ivaretas.

– Med denne Nobels fredspris ber jeg innstendig alle i verden om å bære vitnesbyrd og gå sammen med oss for å få slutt på denne lidelsen, som er en skamplett for vår felles menneskehet, sa han.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.