OSLO 20181210. Nobels fredsprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege vinker til fakkeltoget i Karl Johans gate fra balkongen på Grand. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse
annonse

Flere tusen møtte opp i fakkeltoget for å hylle årets nobelprisvinnere. For første gang i historien var det ikke flere fakler å oppdrive.

Ved 17.30-tiden mandag strømmet folk til Jernbanetorget for å delta i det tradisjonsrike fakkeltoget. Der ble det raskt utsolgt for fakler, opplyser arrangøren, Norges Fredsråd, til NTB. I tillegg til de mange lyspunktene bar mange på kurdiske og kongolesiske flagg og yazidi-flagg.

Blant årets appellanter var Emery Habamungu Mutunzi, som jobber side om side med den kongolesiske prisvinneren Denis Mukwege ved Panzi-sykehuset i Kongo.

annonse

– Vi i Bukavu takker Nobelkomiteen for å ha gitt fredsprisen til Nadia Murad og Denis Mukwege. De er en inspirasjon for oss alle i kampen for å sikre kvinner og jenter rettighetene de fortjener, sa Mutunzi.

Også en yazidi-kvinne som har lidd samme skjebne som Murad, holdt en følelsesladd appell fra talerstolen på Jernbanetorget. Ifølge kvinnen ble hun solgt fire ganger og voldtatt av to forskjellige menn.

– Vi ønsker ikke deres sympati, vi ønsker handling og at dere støtter oss, sa hun og ba Norge ønske yazidi-kvinner velkommen slik Tyskland gjør.

annonse

Blant appellantene var også SVs Karin Andersen, som hadde nominert begge årets vinnere til Nobelprisen.

– Årets fredspris går til to av de modigste menneskene jeg kjenner, sa hun.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon