OSLO 20181210. Nobels fredsprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege vinker til fakkeltoget i Karl Johans gate fra balkongen på Grand. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Flere tusen møtte opp i fakkeltoget for å hylle årets nobelprisvinnere. For første gang i historien var det ikke flere fakler å oppdrive.

annonse

Ved 17.30-tiden mandag strømmet folk til Jernbanetorget for å delta i det tradisjonsrike fakkeltoget. Der ble det raskt utsolgt for fakler, opplyser arrangøren, Norges Fredsråd, til NTB. I tillegg til de mange lyspunktene bar mange på kurdiske og kongolesiske flagg og yazidi-flagg.

Blant årets appellanter var Emery Habamungu Mutunzi, som jobber side om side med den kongolesiske prisvinneren Denis Mukwege ved Panzi-sykehuset i Kongo.

– Vi i Bukavu takker Nobelkomiteen for å ha gitt fredsprisen til Nadia Murad og Denis Mukwege. De er en inspirasjon for oss alle i kampen for å sikre kvinner og jenter rettighetene de fortjener, sa Mutunzi.

Også en yazidi-kvinne som har lidd samme skjebne som Murad, holdt en følelsesladd appell fra talerstolen på Jernbanetorget. Ifølge kvinnen ble hun solgt fire ganger og voldtatt av to forskjellige menn.

– Vi ønsker ikke deres sympati, vi ønsker handling og at dere støtter oss, sa hun og ba Norge ønske yazidi-kvinner velkommen slik Tyskland gjør.

Blant appellantene var også SVs Karin Andersen, som hadde nominert begge årets vinnere til Nobelprisen.

– Årets fredspris går til to av de modigste menneskene jeg kjenner, sa hun.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.