Bjørgulv Braanen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tidligere Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen kalte Resetts Helge Lurås etnonasjonalist og rasist, og sa han angret på å ha invitert Lurås til debatt ved Arendalsuka, da han deltok i en debatt ved Tøyen bibliotek i slutten av november.

26. november ble det debattert «nyrasisme» på Tøyen bibliotek. I det ytterliggående venstrevridde panelet satt Bjørgulv Braanen sammen med Mari Skurdal, den nåværende redaktøren i Klassekampen, Mohamed Abdi, spaltist i Morgenbladet og skribent for minareten.no, Sindre Bangstad, en sosialantropolog som blant annet har skrevet boken «Anders Behring Breivik and The Rise of Islamophobia», og Nora Warholm Essahli, leder i Antirasistisk og minoritetspolitisk utvalg i Rødt.

Forhåndsannonseringen av debatten på Deichmans hjemmesider la klare føringer for hva debatten skulle dreie seg om, og hvilke samfunnsdebattanter man skulle diskutere.

«Det skapte furore da Klassekampen i sommer inviterte Resett-redaktør Helge Lurås til debatt under Arendalsuka. Nettmagasinet hadde i lenger tid blitt kritisert for å være en plattform for innvandringsfiendtlige og islamofobe ytringer», heter det i arrangementets beskrivelse.

Under debatten forekom flere kraftige utfall mot Resett. Forfatter Dag Herbjørnsrud har gjengitt sitater fra debatten på Twitter. Braanen ble utfordret av Mohamed Abdi på hvorfor han inviterte Lurås med i debatt på Arendalsuka.

– Hvorfor inviterte dere Lurås til Arendalsuka-debatten?, spurte Abdi Braanen.

– Vi tenkte som vanlig. Slippe gørra inn i rommet. Samtidig, på grunn av Sumaya-perspektivet, med ettertanke, så ville jeg tenkt annerledes, slo Braanen fast.

Sosialantropolog Sindre Bangstad hevder at Resetts taktikk går ut på å distrahere massene, og gjøre dem opptatte av såkalte «kulturkriger» fremfor økonomisk politikk.

– Lurås er finansiert av mangemillionærer og plutokrater på Oslo Vest, bemerket han.

Bjørgulv Braanen mener videre å ha fått bekreftet at Helge Lurås er en rasist og etnonasjonalist. Det skal ha forandret Braanens syn på Resett-redaktøren.

– Dere må prøve forstå hvordan vi tenker. Hundse meg, men jeg trodde Lurås pakket inn. Men jeg oppdaget da at han var etnonasjonalist eller rasist. Nå har vi det på tape, konstaterte den tidligere Klassekampen-redaktøren.

Resett har kontaktet Braanen med en rekke spørsmål til Braanens utspill under den aktuelle debatten. Spørsmålene dreiet seg i hovedsak om å få et forklaring på hva Braanen mener er rasistisk, og om det er skadelig å høre ord man ikke liker. Braanen ble også utfordret på om det er riktig å stemple meningsmotstandere, sett i lys av den siste tidens debatt rundt Black Box Teater, om og han virkelig angrer på å ha invitert Helge Lurås til debatt.

Braanen ønsker ikke å svare på noen av Resetts spørsmål.

– Jeg tror ikke noen er tjent med at vi forsøker å presse enda mer ut av sitronen nå, sier Braanen i en kommentar.

Helge Lurås sier Braanens uttalelser i etterkant av debatten i Arendal er skuffende.

– Braanen ga overhodet ikke uttrykk for slike reaksjoner underveis i debatten. Tvert i mot var det gemyttlig og god tone. Å kalle meg rasist nå i ettertid gjør han trolig for å komme inn i varmen igjen hos sin egen menighet. Det viser dessverre at Braanen mangler integritet. Og at han ikke en gang vil kommentere så alvorlige beskyldninger som han kommer med mot meg, burde få ham til å krympe seg, sier Lurås til Resett.