Fem pelsdyrbønder leverte tirsdag en stevning mot staten på grunn av regjeringens beslutning om å avvikle pelsdyrnæringen. Trenering, mener Dyrevernalliansen.
– Dette er mennesker som uten en demokratisk prosess har fått kastet om på hele livet sitt, sier advokat Christian Flemmen Johansen, som representerer de fem pelsdyrbøndene, i en pressemelding.
– Regjeringen går inn for å legge ned en lønnsom næring som ikke er til skade for verken samfunnet eller andre. Det har ikke blitt gjort i nyere tid, og vi mener det er i strid med blant annet Grunnloven, sier advokaten.
Regjeringen tar sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter fram til årsskiftet 2024/2025. Det ble klart etter at Venstre i januar i år fikk gjennomslag for et forbud mot pelsdyrhold i Jeløy-plattformen. Bare ett år før, i januar 2017, vedtok Stortinget å verne og utvikle pelsdyrnæringen da det ble flertall for bærekraftig utvikling fremfor styrt avvikling.
– De fem saksøkerne har lidd store økonomiske tap og er blitt utsatt for en enorm belastning som følge av Jeløy-erklæringen. Dette søksmålet handler om de grunnleggende kjørereglene i samfunnet vårt og om regjeringens forsøk på å frata flere hundre bønder sitt levebrød, sier Flemmen Johansen.
Dyrevernalliansen mener søksmålet er «desperat forsøk på å trenere» saken.
– Pelsdyroppdretterne har en svært dårlig sak. Påstanden deres mangler støtte i norsk rettspraksis, med god grunn. Dersom et stortingsvedtak skulle binde Stortinget og regjeringen for senere anledninger, ville det medføre styringsudyktighet, sier jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen i en pressemelding. Hun viser til at lovavdelingen i Justisdepartementets har vurdert avviklingen som lovlig.
Kleveland mener søksmålet neppe vil tjene oppdretterne som gruppe, men heller vil skape usikkerhet mens saken pågår.
Det er om lag 200 pelsdyrbønder i Norge, og de sysselsetter rundt 500 personer. Næringen eksporterer for 300 millioner kroner årlig, ifølge Flemmen Johansen.
(©NTB)