Etter skredet i desember 2015 var eksperter fra Norges Geoteknisk Institutt oppe i helikopter for å undersøke fjellet Sukkertoppen i Longyearbyen. Store snømengder raste ned fra fjellet og knuste ti hus. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse

Longyearbyen lokalstyre vedtok mandag kveld å bruke 553 millioner kroner på å skredsikre byen, inkludert å rive 142 boliger, melder NRK.

annonse

– Det innebærer store kostnader og mye jobb, men endelig blir befolkningen i Longyearbyen trygg, sier lokalstyreleder i Longyearbyen, Arild Olsen til NRK.

annonse
Reklame fra Resett butikken

I tillegg til å relokalisere boliger andre steder i byen, skal det bygges skredvoller og støtteforbygninger i fjellsiden.

Longyearbyen har de siste årene hatt flere alvorlige rasulykker. For snart tre år siden, 19. desember 2015, mistet to personer etter et stort snøskred fra Sukkertoppen der flere boliger ble totalskadd.

Politikerne har, i samarbeid med NVE, jobbet med å få på plass en sikringsplan de siste årene. I mars viste en ny rapport fra NVE at snøskred fra fjellet Sukkertoppen truer en langt større del av bebyggelsen i Longyearbyen enn det man tidligere har trodd.

annonse
annonse

I 2017 ble 200 personer evakuert to ganger, først i 21. februar etter et skred som traff to leilighetsbygg, og deretter i desember, da det var stor skredfare. Ingen ble skadd de to gangene, men de mange små og store hendelsene har gjort at politikere, i samarbeid med NVE, de siste årene ha jobbet med å få en sikringsplan på plass.

(©NTB)

[email protected]

annonse
Reklame

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.