Etter skredet i desember 2015 var eksperter fra Norges Geoteknisk Institutt oppe i helikopter for å undersøke fjellet Sukkertoppen i Longyearbyen. Store snømengder raste ned fra fjellet og knuste ti hus. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Longyearbyen lokalstyre vedtok mandag kveld å bruke 553 millioner kroner på å skredsikre byen, inkludert å rive 142 boliger, melder NRK.

– Det innebærer store kostnader og mye jobb, men endelig blir befolkningen i Longyearbyen trygg, sier lokalstyreleder i Longyearbyen, Arild Olsen til NRK.

I tillegg til å relokalisere boliger andre steder i byen, skal det bygges skredvoller og støtteforbygninger i fjellsiden.

Longyearbyen har de siste årene hatt flere alvorlige rasulykker. For snart tre år siden, 19. desember 2015, mistet to personer etter et stort snøskred fra Sukkertoppen der flere boliger ble totalskadd.

Politikerne har, i samarbeid med NVE, jobbet med å få på plass en sikringsplan de siste årene. I mars viste en ny rapport fra NVE at snøskred fra fjellet Sukkertoppen truer en langt større del av bebyggelsen i Longyearbyen enn det man tidligere har trodd.

I 2017 ble 200 personer evakuert to ganger, først i 21. februar etter et skred som traff to leilighetsbygg, og deretter i desember, da det var stor skredfare. Ingen ble skadd de to gangene, men de mange små og store hendelsene har gjort at politikere, i samarbeid med NVE, de siste årene ha jobbet med å få en sikringsplan på plass.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]