Et handout-bilde fra Jet Propulsion Lab i Pasadena, California, viser en av NASAs to Voyager-sonder. De ble skutt opp i 1977, og reiser nå gjennom rommet mellom stjernene. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

Romsonden Voyager 2 har forlatt «boblen» rundt sola, og beveger seg nå i rommet mellom stjernene, opplyser NASA.

annonse

Det er andre gang et menneskeskapt objekt har forlatt området der sola setter sitt preg på omgivelsene. Tvillingsonden Voyager 1 var den første, den tok spranget i 2012.

annonse
Reklame fra Resett butikken

Teknisk sett er det ikke helt korrekt å si at sondene har forlatt solsystemet. Forskerne mener det strekker seg helt ut til det som omtales som Oort-skyen, et område med små og store asteroider som ligger som et kuleformet skall rundt sola, nesten ett lysår unna. Så langt vil det ta tusener av år før Voyager 1 og 2 kommer.

Sensorene om bord viser imidlertid at sondene har forlatt det som kalles heliosfæren, der solvinden, partiklene som strømmer ut fra sola, dominerer.

Voyager 1 og 2 har vært underveis siden 1977, og NASA er fortsatt i jevnlig kontakt med dem.

annonse
annonse

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.